A hibajavításról

  • Post category:Blog

Bizonyára észrevetted már, hogy annak ellenére, hogy a LingoGroupnál mi mindannyian hangsúlyozzuk, hogy mindent megteszünk értetek, mégsem úgy telik az óra, hogy a hibákat egyfolytában javítgatjuk, miközben beszéltek.

Ha szeretnétek megérteni, mi miért történik, olvassátok el,

milyen filozófiát vallunk a hibajavításról

 

A LingoGroup minden tanára a kommunikatív módszert követve oktat. Ennek jegyében megkülönböztetjük a tevékenységeket,  e szerint végezzük a javítást. Az írásbeli feladataitok minden hibáját korrigáljuk, és ugyanezt a módszert használjuk akkor is, amikor nyelvtani feladatot oldunk órán- történjen ez feladatlap vagy játékos formában. Azonban mikor beszéltek, akár egy témáról, akár szövegről, nagyon zavaró lenne, ha állandóan közbevágnánk. Nemcsak a fonalat veszítenétek el, hanem még jó adag kudarcélménnyel távoznátok tőlünk –ráadásul, így nem is tennénk semmit a fejlődésetekért.

 

Ehelyett mérlegelünk, mi az, amiért félbeszakítunk benneteket, és mi az, amiért majd csak a későbbiekben. . Ez szintről szintre változik, azaz nincs univerzális recept, ami mindenkire vonatkozna. De biztosan javítjuk a szórendi és múlt idő hibáit, ezen felül pedig a gyakori típushibákat, amit gyakran elkövettek. Továbbá, az éppen új nyelvtani anyag tévesztéseiért is megállítunk benneteket. Ezzel a módszerre biztosítjuk, hogy a főbb nyelvtanok szóhasználatban se okozzanak problémát: figyelmedet pár nyelvtani jelenségre irányítjuk, így megtanulsz ezekre ügyelni, és idővel már saját magad is tudni fogod, ha hibáztál. Továbbá elérjük, hogy az adott új nyelvtant használat közben sajátítsd el, méghozzá személyre szabottan: mindenki más és más szerkezeteket és ezek más és más variációt. Így nem kényszerítünk rád olyasmit, amit valójában magadtól sohasem mondanál, de a gyakran használt szerkezetek helyesen rögzülnek.

Nagyon fontos, hogy ne féljetek  a hibáktól – mi sem féltünk benneteket!

Egy anyanyelvi számára sokkal fontosabb a tempósabb kommunikáció, minthogy  tökéletesen, de lassan, vontatottan beszéljetek hozzá. A hibák azért vannak, hogy tanuljatok belőlük, mi pontosan erre szeretnénk megtanítani benneteket.

Ahogy Albert Einstein mondaná:  „

Wer noch nie einen Fehler gemacht hat, hat sich noch nie an etwas Neuem versucht.”

„Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.”