A jó tanár diák-kapcsolat: a kooperáció

  • Post category:Blog

Amivel még megkönnyítheted a tanulási folyamatodat, az a jó kapcsolat a tanároddal. Persze felteheted a kérdést, hogy ez most igazából miért is fontos, heti néhány órát töltesz el vele, annyit csak kibírsz. Valóban, de próbáld ki, milyen, ha teljes mértékben együttműködsz az órán kívül, és az óra alatt is.

 

1.       Bízz meg a tanárodban! –fogadd meg a tanácsait és törekedj arra, hogy meg is valósítsd. Egy jó nyelvtanár pontosan tudja, mire van szükséged: milyen feladatot adjon, mikor haladjon az anyagban, mikor ismételjen, valamint mikor melyik feladat számodra a leghasznosabb. Ha észreveszi, hogy nem haladsz megfelelően, új tanulástechnikát, más módszert is tud ajánlani számodra a készüléshez – de mindez csak akkor működik, ha megajándékozod bizalmaddal, és a gyakorlatban is alkalmazod, amire kér. Amennyiben mégis úgy érzed, hogy tanárod nem méltó erre a bizalomra, ne félj váltani! Saját érdeked, hogy olyan tanárral dolgozz együtt, akiben szakmailag feltétel nélkül megbízol.

2.       Működj együtt! Kövesd az utasításokat. Egy jó nyelvtanár nem fog olyat kérni tőled, amire képtelen vagy. A feladatokat szintednek megfelelően, személyre szabottan kapod, ezért legyél biztos benne, hogy el tudod végezni őket. Csak belekezdeni nehéz, a többi menni fog magától!

3.       Légy aktív! Ha bátran vágsz neki a tevékenységeknek, ha nem azt várod, mikor telik le a 90 perc, akkor hasznosan fogod eltölteni az időt. Hidd el, mindenki számára van olyan rész az órában, amit kevésbé szeret – még a nyelvtanárodnak is! Gondolj inkább arra, ha most ezt gyorsan, hatékonyan megcsinálod, túl leszel rajta és jöhet a következő feladat, ami már kedvedre való lesz. 🙂

4.       Kérdezz! Jelezd azonnal, ha valami nem világos számodra. Ne a neten és különféle könyvekből próbálj informálódni – csak magadnak teszel rosszat. Azért veszel magánórát, és azért fizetsz érte, hogy ott tudd meg, amit nem értesz elsőre. Ne érezd kínosnak a kérdezést, tanárod is pozitívan éli meg az érdeklődő és gondolkodó tanítványokat.

5.       Dolgozz – otthon is! Az idegen nyelvtudásnak ismétlésre van szüksége – még tanárodénak is,- különben elkopik. Ezért próbálj meg időt és energiát fektetni az órai anyag ismétlésére. Ha valamit még szeretnél gyakorolni, kérj feladatot a tanárodtól! Találd ki, melyik az a tevékenységforma, amiben leginkább örömödet leled, és kérj inkább ilyen típusú házikat. Meglátod, lelkesebben fogod csinálni őket!

6.       Tiszteld tanárodat! –és tartsd be az alapvető illemszabályokat.

Érkezz pontosan az órára, ne várd el, hogy ha fél órával előbb érsz oda, tanárod azonnal szakít rád időt. Lehet, hogy ebédszünete van, telefonál, vagy egyszerűen otthon sincs még.  Ne késs el, ha mégis, értesítsd tanárodat is róla.

Ne mondd le az órát az utolsó pillanatban! Neked sem esne jól fordított esetben, ugye? Hiszen annyi minden mást csinálhattál volna még.

Ne keresd telefonon hajnalban vagy késő este, neki is van magánélete. SMS-t is ráérsz küldeni az illő időben.

Ne őt hibáztasd, ha valami nem úgy megy, mint szeretnéd – de kérj segítséget tőle!

7.       Kommunikálj! – Beszéld meg nyíltan tanároddal, ha valami nem tetszik az órájában, vagy esetleg valamin változtatni szeretnél. Jobb a konfliktusokat megelőzni, mint később tisztázni és esetleg később újból nekiállni a tanárkeresésnek.

 

 

Legvégül pedig ne felejtsd el: Az nem elég egy idegen nyelv megtanulásához, hogy rendszeresen jársz órára – egy kis energia-befektetés elengedhetetlen – de megtérül 🙂

Jó tanulást!