Angolul Vikivel- Mi is az a tandem?

  • Post category:Blog

Hát ezt is kipróbáltam 🙂
A tandem gyakorlatilag egy nyelvcsere lehetőség: segíthetsz azoknak, akik az általad jól ismert nyelve(ke)t tanulják, és tanulhatsz azoktól, akik anyanyelvi szinten beszélik azt a nyelvet,amiben Te még nem vagy elég jó.

A tandemre most már ezer és egy lehetőség van, például egy nyelvtanár tanítványom egy másik nyelvtanárral tanul – ő angolt tanít neki heti egyszer, cserébe heti egyszer olaszórákat kap vissza, online, tehát az oktatás skype nyelvóra részükről, de ők ugye szakmán belül maradtak. Viszont amit én most kipróbáltam, az egy applikáció, melyhez Neked sem kell nyelvtanárnak lenni. A világ minden részéről regisztrálnak nyelvtanulók. Első lépésként létre kell hoznod egy profilt, ahol megadod, mely nyelveken beszélsz jól és mi az anyanyelved, illetve meg kell adnod, mely nyelve(ke)t szeretnéd gyakorolni. Majd kapsz tandem-partner javaslatokat, és felveheted bárkivel a kapcsolatot. Ha szerencséd van, nemcsak a nyelvet tudod gyakorolni, de érdekes embereket ismersz meg – akik autentikus információkat tudnak közvetíteni nemcsak nyelvükről, hanem az országukról és kultúrájukról is. Nagy pozitívum az elég szigorú szabályzata, különösen felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem egy párkereső applikáció, hanem a nyelvtanulást szolgálja, és kitiltás járhat érte, ha nem tartod magad a szabályokhoz. Ezen felül blokkolhatsz és jelenthetsz is felhasználókat, ha Téged érne valami sérelem. Nekem egyébként semmilyen kellemetlen élményem nem volt, sőt 🙂

Én pontosan ezt az alkalmazást választottam, de egyébként van többfajta is 🙂

Amit tudsz: elég részletes profilt tudsz kitölteni magadról, és azt is meg tudod adni, körülbelül milyen tandem-partner megkeresését várod. Az én profilom ilyen:

Tudtok videóbeszélgetést indítani, vagy szöveges üzenetet küldeni. A szöveges üzeneteket tudjátok egymásnak javítani, mégpedig úgy, hogy látszik is a helytelen /helyes megoldás, pontosan így:

Ahogy látod a javításban is,  német miatt nekem elég sokan írtak, egy idő után rájöttem, hogy ez nem annyira jó 🙂 Németül általában sokkal több a kezdő, és elég nehézkes tud lenni a kommunikáció, ha a másik semmit nem ért azon kívül, hogy mi újság 🙂 Az applikáció kínál lehetőségeket azokra az esetekre, ha elfogy a téma, itt láthatod a kínálatot példának:

Persze vannak haladóbb nyelvtanulók is, én például sokat beszélgetek egy indonéz fiúval, aki körülbelül középhaladó németes. Rengeteg mindent mesél az országáról, a fizetésekről, a szokásokról – és most nagyon lelkesen elkezdett magyarul is tanulni a Duolingo alkalmazással (amit szintén kipróbáltam, tehát hamarosan várható a következő bejegyzés).

Hogy az angolról is írjak valamit, ha már ez a poszt erről szól: gyakran csetelek egy ausztrál és egy floridai nyelvtanulóval, és amiben biztosan fejlődtem, az a helyesírás, és a rövid reagálások. Nyelvtanárként azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb eleme a jó nyelvtudásnak, hogy igazán és gyorsan tudj reagálni az elhangzottakra – tudj kifejezni örömöt, szomorúságot, együttérzést, vissza tudj kérdezni és tudd tovább gördíteni a beszélgetést. Ezeket itt könnyedén tudod gyakorolni.

Kipróbáltam a videóhívást is – hát ezzel kapcsolatosan vegyes érzéseim vannak 🙂 Egészen őszintén angolul gyáva voltam kipróbálni. Igen, tudom, hogy pont az ellenkezőjét mondom a tanítványaimnak :), és azt tanítom, hogy bátran vágjunk bele mindenbe, hát mostantól lehet, hogy mégis megértőbb leszek 🙂 Szóval, a venezuelai tandem partnerem végül rábeszélt a videóhívásra, és mivel ő németet akart gyakorolni, abban már bátor voltam, végülis, ez a szakmám, ugyanezt csinálom a skype németóráimon ugye, biztosan hallottam már rosszabbat is, nem-lehet-ez-olyan-vészes. Famous last words, ugyanis a a venezuelai tandem partnerem öt perc után belefáradt a németbe, és úgy gondolta, majd angolul folytatjuk. Hát az első angol nyelvű beszélgetésemet azért nem pontosan egy spanyol anyanyelvűvel képzeltem el 🙂 De a lényeg: 1) túléltem 2) tudtam követni a beszélgetést 3) és a partnerem is értett engem 4) téééényleg nem is volt rossz!

Összefoglalva, miért is próbáld ki Te is?

  • ingyen van
  • sok új embert ismerhetsz meg
  • első kézből ismered meg a célnyelv kultúráját, szokásait, magát az országot
  • érdekes és izgalmas
  • rengeteget fejleszt a nyelvtudáson.

Tehát: töltsd le, próbáld ki, és írd meg tapasztalataidat – itt a kommentek között, vagy Facebook-on!