„Csak a diplomához kell” – avagy a leggyorsabb út a nyelvvizsgához

  • Post category:Blog

Minden nyelvtanár találkozott már olyan tanulóval, aki gyorsan, egyszerűen és lehetőleg  minél kevesebb készüléssel szeretne egy nyelvvizsgát, hiszen „csak a diplomához kell”, és „később úgysem fogom használni a nyelvet”.

Ha mi is pontosan ezt szeretnénk – nagyon gyors nyelvvizsgát, nagyon gyors felkészülést és végre azt a  diplomát illetve minél több felvételi pontot – akkor jöjjön először is egy közhely: a mai munkaerőpiaci viszonyok közt minden egyes beszélt nyelvvel piacképesebbek vagyunk, így ha már így is, úgy is muszáj letenni azt a nyelvvizsgát, legalább  próbáljunk meg minél többet profitálni belőle.

Ne áltassuk magunkat: nincs olyan, hogy „könnyen letehető” nyelvvizsga. Persze olvasgathatunk tanulói fórumokat, ahol X, Y és Z megmondta, hogy ez és ez a nyelvvizsga olyan gagyi, hogy tanulni sem kell rá, vagy megkérdezhetjük barátainkat, akiktől lehet, hogy hasonló álláspontot fogunk hallani. De miért mondják ezt, ha nem igaz?

Tapasztalataim szerint két oka lehet. Az egyik, hogy elképzelhető, hogy X, Y és Z nem tanultak egy szót sem a nyelvvizsgára, viszont a tudásuk olyan szinten volt, hogy nem is volt rá szükség. Ebből a pozícióból valóban nagyon könnyű letenni egy vizsgát J

A másik lehetséges ok, hogy nagyon sokan 2004 előtt tettek középfokú nyelvvizsgát, például németből a Zertifikat Deutsch nevűt. Ezek a vizsgák valóban nagyon könnyűek voltak, és némelyik ugyan ma is középfokot ér Magyarországon, de Európa egyik más államában sem. Csak ki kell nyitni: a nemzetközi bizonyítványon B1-es szint (azaz Grundstufe Deutsch) szerepel, ami az alapfoknak felel meg. Tehát szerencsések a 2004 előtt vizsgázók, de nekünk ma egy középfokért B2 szintű vizsgát kell tennünk.

A B2 szint az Európai Referenciakeret által van meghatározva, ezt minden nyelvvizsgarendszer betartja, legyen az egynyelvű vagy kétnyelvű. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez a vizsga könnyű, vagy a másik nagyon nehéz és lehetetlen megcsinálni. Megtalálhatjuk azonban a számunkra leginkább testhezálló vizsgát, ami személy szerint pontosan nekünk az összes vizsgarendszer közül a legkönnyebb. Ehhez a legjobb a tanárunk segítségét kérni, de egy későbbi bejegyzésben ezen a blogon is találtok hozzá tippeket.

Akkor mégis hogyan lesz kezünkben pár hónap alatt az a bizonyítvány?

Sajnos a rossz hír az, hogy tanulni kell. Egy jól képzett nyelvtanár azonban nagy segítségünkre lehet: az órák mellett kaphatunk modellteszteket, tanulási tippeket, és remélhetőleg el fogja oszlatni azt a tévhitünket, hogy évekig kell gürizni egy középfokú nyelvvizsgáért. Nem kell. A legtöbb nyelvvizsgarendszer ma már azt az elvet képviseli, hogy a mindennapi életben és szakmai környezetben is használható nyelvtudásra van szükségünk, és nem bonyolult nyelvtani képletekre, és ennek megfelelően méri a készségeket is. Ha így állunk hozzá, törekszünk a minél több kommunikációra, próbálgatjuk használni azt, amit már tudunk, akkor – akár teljesen kezdő szinttől – 6-8 hónap alatt elérhető a nagyon vágyott középfok.  Ha pedig már egy kicsit beszéljük az adott nyelvet, akkor ennyit sem kell várnunk J

De hogy senki ne érezze magát csalódottnak a következőkben olvashattok pár tanulási tippet, ami segíti a felkészülést, hatékonyabbá teszi a tanulást, ezáltal pedig lerövidíti a felkészülési időt.