Goethe C1: felsőfokú szóbeli vizsga videóval!

Ha ezt a videót nézed, szeretnénk először is gratulálni: nehéz és hosszú út volt, de elérted a felsőfokú szintet! De azért nézzük, mi vár Rád pontosan a felsőfokú szóbeli német nyelvvizsgán a Goethe Intézetnél!

A szóbeli nyelvvizsga történhet párban, illetve egyénileg is. Az első esetben egy másik vizsgázóval dolgozol együtt, a másodikban a jelen lévő vizsgáztatók egyikével beszélgetsz. A vizsga előtt 15 perc felkészülési időt bocsátanak rendelkezésedre, mely idő alatt segédeszköz használata NEM megengedett. Ezen idő alatt ismerkedsz meg a feladataiddal, felkészülhetsz mind a prezentációdra, mind a második feladatrész dialógusára. Összesen 25 pontot szerezhetsz ezen a vizsgarészen; a sikeres vizsgához 15 pontra lesz szükséged.

A bemelegítő beszélgetést követően két vizsgafeladatod lesz.

Az első feladat egy monológ gyakorlatilag, azaz kapsz egy rövid szöveget, és ez alapján kell előadnod egy rövid, 3-4 perces prezentációt, öt megadott szempontot figyelembe véve. Az öt szempont fel van tüntetve a feladatlapodon, és ebből négy mindig ugyanaz: 1. érvek a téma mellett 2. érvek a téma ellen 3. a téma a saját országodban 4. a személyes véleményed.

Erre ügyelj ebben a vizsgarészben: 

  • A véleményed  világosan és érthetően fejezd ki!
  • Érvelésed legyen jól követhető!
  • A mondatszerkezeteid legyenek változatosak, a prezentáció pedig logikusan felépítve!
  • 3-4 perc elég hosszú tud lenni: alaposan gondold át, mit szeretnél mondani!

A második rész egy feladatmegoldás, ebben a részben beszélgetőpartnereddel (aki lehet a vizsgáztató vagy a vizsgázó társad is) egy problémára kell megoldást találnotok. Ez a feladatrész egy dialógus, és körülbelül 7-8 percetek van rá.

Erre ügyelj ebben a vizsgarészben: 

  • Vegyél részt aktívan a beszélgetésben! Ne csak a vizsgapárod hagyd beszélni!
  • Legyenek saját  érveid!
  • Beszélj hangosan és érthetően, hogy beszélgetőpartnered is jól értse, amit mondasz – de ne ess kétségbe, ha nem érted őt! Nyugodtan kérdezz vissza, ilyesmi a való életben is megtörténhet!

Hogyan zajlik ez pontosan a gyakorlatban? Itt van videón!