Gondolkodj idegen nyelven!

  • Post category:Blog

Eláruljuk, hogy tudod kikerülni a legtöbb nyelvi hibát, amikor idegen nyelven beszélsz? Van egy nagyon egyszerű módszer rá: gondolkodj úgy, mint egy anyanyelvi!

Szinte halljuk, ahogy felhördültél, és részben igazad is van: Hogyan is tudnál úgy gondolkodni, mint egy született német vagy angol, ha még csak nemrég kezdtél bele a nyelvtanulásba, és annak is örülsz, ha egy épkézláb mondatot össze tudsz hozni? De mégis működik, figyelj, megszakértjük!

Ahhoz, hogy leépítsd a tipikus magyar fordulatokat, ami elsőre eszedbe jutnak, idegen nyelvű mondatokra van szükséged. Minél többre. Ezeket legkönnyebben szövegekből tudod megszerezni. Mivel a legtöbb ember vizuális típus, így a leggyorsabb és leghatékonyabb, ha írott, olvasható szövegekre gondolunk. Ha kezdő vagy, ne hagyd itt abba az olvasást, nálad is működik! Mutatjuk a lépéseket!

  • Válassz jól szöveget!

    A jó szöveg a szintednek megfelelő. Olyan, amiből első olvasásra körülbelül 60 -70%-ot értesz, tehát tudod követni a történetet szótár vagy egyéb segítség nélkül. Kézenfekvő megoldás tanulómagazint használni, melyen jelölik is a szinteket. (Például a Spotlight kiadó tanulómagazinjai léteznek a „nagy” nyelveken, van belőle angol, német, spanyol, francia, és olasz!)

  • Apropó, szótár: dobd el!

    Ha nem érted a szöveget szótár nélkül, akkor térj vissza az előző pontra, mert nem jól választottál. Ha pedig érted, de mégis kell a szótár, hogy pontos legyen a fordításod, akkor megvagy: ha fordítasz, átülteted a mondatokat magyar nyelvre. De most gondolkodni szeretnél megtanulni, ugye? Próbáld a mondatokat fordítás nélkül érteni! Nem kell mindent szó szerint az anyanyelveden megfogalmazni, hogy a szöveged mondanivalóját követni tudd! Ha ez így nehezen megy, használj „vonalvezetőt”: húzz alá a szövegben mindent, amit értesz, így csak erre fogsz majd fókuszálni!

  • A szöveget olvasd el másodszor is. Majd harmadszor. Majd negyedszer.

    Majd… sokadszor. A sokadik olvasásnál már nagyon jól fogod érteni az egészet, sok mondatnak rá fogsz jönni a jelentésére. A legfontosabb azonban, hogy közben intenzíven ismerkedsz a mondatszerkezetekkel, felépítésükkel és a szöveg felépítésével is – ezek mind nagyon jól fognak jönni akkor, amikor magadtól szeretnél szöveget alkotni (értsd: beszélni vagy írni). Nem, nem kell bemagolnod a szöveget, sőt! A sok ismétlés elég lesz – próbáld ki!

+1 tipp az igazán elszántaknak: Még gyorsabban fejlődsz, ha a szövegben ki is színezed a mondatokat, tehát jelölöd a fő építőelemeket, különösen a főnök (az ige) helyét és különleges kívánságait (ilyen a vonzat például).

Ha tovább olvasnál, megszakértettük Neked a nyelvtantanulást is ITT!