Hogyan válasszak nyelvtanárt?

  • Post category:Blog

Ha a magántanár mellett döntünk, nehézséget okozhat a megfelelő nyelvtanár kiválasztása. Valóban nem is olyan egyszerű ez, hiszen mindenhol hirdetésekbe botlunk: van fiatal és idősebb, olcsóbb és drágább, belvárosi és külvárosi…

Összegyűjtöttem pár tippet, hogy könnyebb legyen a választás:

– Legyen lehetőség próbaórára. Ez nemcsak azért fontos, hogy lássuk, hova fogunk járni, és szimpatikusak vagyunk-e egymásnak, hanem mert a próbaórán a nyelvtanár képet kap a tudásszintedről, fel tudja mérni a gyenge pontokat, egy kicsit megismerkedik a személyiségeddel is, amihez aztán könnyebben tudja illeszteni a tanítási anyagot.

– Abból is tudunk következtetéseket levonni, hogy a tanár milyen tankönyvet ajánl nekünk. Természetesen nincs olyan, hogy csak egy bizonyos tankönyv jó, hiszen szerencsére elég nagy a kínálat belőlük. Mivel a tankönyvkiadók között is nagy a verseny, különféle extrákkal próbálják csalogatni a tanulókat. Az újabb, modern tankönyvekhez tartozik többek között CD- ROM, amivel otthon játszva tanulhatunk, illetve kiejtésjavító anyag és / vagy CD. Ha megvan rá a lehetőség, miért ne éljünk vele és válasszunk ezek közül az extrák közül? Akármilyen szinten állunk, érdemes belenézni az ajánlott könyvbe egy könyvesboltban, hogy tetszenek-e nekünk a témák vagy nagyon unalmasnak találjuk őket. Kezdő tankönyv esetén pedig személyes véleményem szerint fontos kritérium, hogy a első 8 lecke egyikében megjelenjen a múlt idő nyelvtana.

– Megkérdezhetjük arról is a tanárt, hogy milyen nyelvvizsgát ajánlana nekünk, amennyiben ez is a nyelvtanulási céljaink közt szerepel. Egy jó nyelvtanár több vizsgarendszerben is otthonosan mozog, hiszen a tanulói típusok eltérőek. Amelyik vizsga jó az egyik tanulónak, nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás egy másiknak és vice versa. Nyelvtanárként úgy gondolom, hogy bár természetesen van preferált vizsgám, amire a legszívesebben készítek fel tanulókat, a legjobb, ha a tanuló saját maga választ mégpedig személyes tapasztalat, azaz az általam biztosított modelltesztek alapján. Egy kitöltött modellteszt eredménye a leginformatívabb, így biztosabban kötelezhetjük el magunkat egy vizsgarendszer mellett.

– A használható nyelvtudás megszerzésének egyik feltétele, hogy a tanár a tanulni vágyott nyelven kommunikál az órán. Ez nagy szerepet játszik a tanulási folyamatban, és a tanuló érdekében történik. Mivel célunk a használható nyelvtudás, nem pedig az, hogy megtanuljunk feladatlapokat kitölteni, elengedhetetlen, hogy az órán a tanuló lehetőséget kapjon a szóbeli kommunikáció gyakorlására is. Ez nemcsak a szabad beszélgetést jelenti, hanem azt is, hogy a tanult nyelvtant szóban is próbáljuk alkalmazni Pár feladatlap akár hibátlan kitöltése nem jelenti azt hogy az adott nyelvtant használni is fogjuk tudni, ezért egy jó nyelvtanár a szóbeli gyakorlásra is szán időt. Minél előrébb tartunk az anyagban, annál több időt kell a beszéddel tölteni. Egy középfokra készülő tanuló esetében ez akár az óra 70%-át is jelentheti.

– Hogyan tanuljunk, hogyan dolgozzunk a leghatékonyabban, hogyan tudunk a leggyorsabban fejlődni? – ezek szintén olyan kérdések, amiben segítséget kell, hogy kapjunk egy jó nyelvtanártól. Egy jó tanár ugyanis rengeteg tanulási trükkel és tippel tud támogatni bennünket.

– Nagyon banális, de sajnos meg kell említenem: a tanóra nem arra van, hogy közösen kijavítsuk a házi feladatot, hiszen ez esetben minek dolgoztunk otthon? A lelkiismeretes nyelvtanár ezt tanórán kívül végzi, és esetlegesen a típushibák megbeszélése kerül a tanóra keretei közé.

Ha tisztában vagyunk nyelvtanulási céljainkkal, ha tudjuk, mit várunk el egy jó nyelvtanártól és céltudatosan keresünk, akkor biztosan nem fogunk csalódni, és később is elégedettek lehetünk a választásunkkal.