Kifogások hónapja: Az idő

  • Post category:Blog
Feldobtunk ma egy kérdést, a Kétperc-német csoportban: Mi az oka annak hogy rendszertelenül tanulsz nyelvet. A szavazás még mindig zajlik, folyamatosan figyeljük az állást: egyelőre még mindig a legtöbben az időt okoljátok 😉

Ez jutott itt a LingoGroupnál eszünkbe (nem, nem fogjuk mondani, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja… 😀 ): Előfordulhat –e, hogy igazából van időd, csak nem tudod, hogyan kell jól kihasználni? Esetleg túl fáradt vagy már a tanuláshoz?

Hogy mire is gondolunk pontosan? Valamiért a legtöbb nyelvtanuló azt képzeli, fejlődni csak akkor lehet, ha órákig görnyed a könyv felett.
A nyelvtanulásban a mennyiségnél sokkal fontosabb a gyakoriság: elég, ha csak napi húsz percet foglalkozol a tanulással.
Tudjuk, persze, húsz perced sincs, de biztos vagy benne? Sokszor próbáljuk elmondani, hogy a technika fejlődésével egyre több és jobb lehetőség nyílik a nyelvtanulásra és a gyakorlásra is.

Egy kis tervezéssel ugyanis jobban ki lehet használni az időt, mint gondolnád.

A cigi- vagy kávészünet a munkahelyeden, ami tökéletesen alkalmas olvasásra, rövid videók vagy sorozatok megtekintésére (például a Jojo sucht das Glück című sorozat egy része nem egészen öt perc!), vagy akár zenehallgatásra a célnyelven. Ugyanezeket az úton a munkahelyedre is tudod végezni! A Facebook is óriási lehetőség a gyakorlásra, rengeteg nyelvtanuló oldal és csoport létezik, ahol rendszeresen jelennek meg feladatok, rövid tesztek, szókincsfejlesztő ábrák. Kezed a szívedre: ugye, hogy amúgy is rengeteg időt töltesz Facebook-on, miért ne használnád ki a nyelvtanulásra? Ezek a tevékenységek sokkal szórakoztatóbbak, mint feladatlapokat töltögetni – próbáld ki! Amit szívesen végzünk, ahhoz általában nem vagyunk túl fáradtak; egy utolsó tíz perc a nap végén még pont belefér. Tudod: minden perc számít!

U.I.: És innen üzenjük azoknak, akik nem tudják, mit lehet tenni magolás helyett: Mi már rég megmondtuk! 🙂 Tippek házi feladat helyett