Mennyire vagy lusta a nyelvtanuláshoz?

  • Post category:Blog
Hiába mondjuk a tanítványainknak, hogy vannak helyzetek, amikor az őszinteség nem erény 🙂 , sokan mégis a becsületes utat választják, és bevallják: „LUSTA voltam készülni a nyelvórára”. „Aaaannyira LUSTA voltam, nem tanultam semmit”.


Tényleg, TE lusta vagy?
Utánanéztünk, megszakértjük!

Lusta a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: Olyan <személy, állat>, aki, amely vmely munka végzésére nem hajlandó, v. kelletlenül, kényszeredetten végzi.

Ha most épp bólogatsz, hogy ez így van, Te is éppen így érzed magad, ha nyelvet kellene tanulni, figyelj csak:
Azt mondják az okos kutatók, hogy az ember alapvetően nem lusta. Nem szeret tétlenül ülni vagy unatkozni. Ha kapunk valami jutalmat, tehát van valami célunk vagy okunk egy cselekvésre, általában hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni.

Más kérdés, ha a tevékenység maga értelmetlennek tűnik számunkra.
Vagy, ha nem találunk megfelelő okot a tanulásra.
Esetleg túl távolinak tűnik a cél, nem is látjuk a célvonalat.
És persze van az a faktor, hogy félünk a kudarctól, ezért inkább bele sem kezdünk; egyszerre rögtön „lustadögökké” válunk.

Tehát újrakérdezem: TE lusta vagy? Akkor nyugodtan abba is hagyhatod az olvasást. Ha viszont inkább bármelyik vagy a fenti listából, nézzük, hogyan győzd le a lustaságot!

1. Értékeld a kisebb eredményeket is!


Egyik napról a másikra biztosan nem lesz nyelvvizsgád, és nem ugrasz rögtön három nyelvi szintet sem – ha ezt várod el magadtól, nehéz lesz kitartani. Örülj például annak, aminek a LingoGroup – Beszédközpontú Nyelvoktatás tanulói:
– Amikor először beszélsz végig 45 percet, (már A2 alapszinten – menni fog!)
– Ha igazunk van és tényleg érted a szöveget szótárazás nélkül is (A1 minimumszinten!)
– Akár teljesen kezdőként megrendelted az első vacsorád idegen nyelven.

2. Jutalmazd meg magad!


Bevághatsz egy szelet csokit nyelvóra után, de mi most pont nem erre gondolunk: a legnagyobb jutalom a nyelvtanulásban, amikor végre nem haszontalannak tűnő feladatokat oldasz „házi” címén, hanem a hobbidat a tanult nyelven tudod űzni: olvasol, filmet nézel, vagy zenét hallgatsz. Nem, nem kell hozzá profinak lenni az adott nyelvből – A Spotlight magazincsalád cikkei már A2 alapszinttől elérhetőek angol, német, spanyol, olasz és francia nyelven , az Extr@ című kisfilm-sorozat ugyanígy A2 alapszinttől pedig angolnémetfrancia és spanyol nyelven.

3. Legyen célja a nyelvtanulásodnak – és ne csak hosszú távú!

Ha nem tűzöl ki rövid távú célokat, könnyen végeláthatatlan folyamatnak tűnik a nyelvtanulás – és néha azt érzed, nem haladsz semerre sem. Szabdald fel a célokat kisebb és reális egységekre! Mi az, amit például egy hónapon belül szeretnél elérni? És mit kell tenned érte? A szó elszáll, az írás marad – írd is le, hogy tudd követni a folyamatot és kipipálhasd négy hét múlva!

4. Higgy abban, hogy meg tudod csinálni! (És ne állj a saját utadba! 🙂 )

Amikor ezt a pontot fogalmazom, nagyon vihogok, mert tudom, hogy van egy LingoTanítvány, aki szerint ezzel átmegyek ZsebCoelhoba 🙂 … De ha olyan kijelentések mögé bújsz, mint: „Nekem úgysem sikerül”, „Nincs is nyelvérzékem”, „A többieknek könnyű, soha nem kellett tanulniuk, csak magától ment”, akkor tényleg kudarcot fogsz vallani a nyelvtanulásban. És ez még csak nem is önbeteljesítő jóslat; amiért nem dolgozol meg, annak szimplán nincs eredménye. Nyelvtudást nem sorsolnak ki a Facebook poszt megosztói között, tehát marad az a megoldás, hogy összeszorítod a fogad és csinálod – vagy választod a könnyebbik utat és betartod mind a 4 pontot!

Akkor most hogyan tovább?

Bejelentkezem a LingoGroup – Beszédközpontú Nyelvoktatás ingyenes szintmérésére!

Gyakorlok a LingoGroup – Beszédközpontú Nyelvoktatás honlapján!

Követem a LingoGroup – Beszédközpontú Nyelvoktatás Facebook – oldalát!