Mi, a LingoGroupnál: Nyelv-tan, na ne!

  • Post category:Blog

Van a LingoGroup- Beszédközpontú Nyelvoktatásnak egy Facebook csoportja, csak azért, hogy naponta két percet tudjatok gyakorolni, azoknak is, akik velünk tanulnak németül skype-n, meg azoknak is, akik (még?) nem :)) ITT keresett egy csoporttag nyelvtankönyvet, és azt gondoltuk, hogy kommunikálhatnánk a hivatalos LingoÁlláspontot nyelvtankönyv témában is. Érdekes, hogy eddig még soha nem tettük, mindig csak az online órákon jártatjuk a szánkat 🙂

Ha nyelvtant szeretnél gyakorolni, még egyszer írom, hogy hangsúlyos legyen, gyakorolni, akkor itt tíz plusz egy pont, ami szerint … !

10+1 pontban a nyelvtankönyvekről

1 A jó nyelvtankönyv nem helyettesíti a kurzuskönyvet. Nyelvet tanulsz, nem a nyelvtanát, és nem nyelvésznek készülsz, ugye…?
2. Egy jó nyelvtankönyv  nem áll 222 pontból 🙂
3.Felépítése szinteknek megfelelő, tehát külön van kötet kezdőknek, haladóknak és profiknak. Nem, nem elég, ha fokozatosan nehezednek a feladatok: ez csak nyelvtan, nem a nyelv!
4. Szókincse változatos, és feladatai  tematikus szókincsen alapulnak, tehát például gyakorolhatsz múlt időt irodai munka témakörben, szabadidő témakörben, nyaralás témakörben – és így tovább. A szókincsnél további előfeltétel, hogy modern is legyen, tehát a mai szokásainkhoz és életvitelünkhöz kapcsolódjanak a szavak.
5. Változatosak benne a feladattípusok. Tudsz összekötni, lyukas szöveget kiegészíteni, szöveget írni, és külön pluszpont, ha kis történetek vagy dialógusok is vannak benne.

6. Modern világban vagyunk, legyen neki egy cd-je is, vagy legalább Te válassz olyat, amihez van – gyakorolhatod a kiejtést például, ha a megoldásokat egy anyanyelvi beszélő olvassa fel.
7. Van helyed írni, és ezen felül is átláthatóak az oldalak: ez rengeteget segít a tanulásban. Ha a megoldásaidat külön lapon kell vezetned, javítani és tanulni is nehéz lesz belőle.
8. Nyelvtani fejezetei logikusan felépítettek, a nyelvtani témák egymásra épülve követik egymást.
9. Nemcsak a lektora, hanem egyik írója is anyanyelvi: az anyanyelv azért mégiscsak anyanyelv!
10. Vannak benne táblázatok, LingoBetti szerint 🙂 És Bettinek igaza van, nagyon fontos az emlékezetnek, hogy vizuálisan legyen magyarázva az adott nyelvtan. Könnyebben fogsz rá emlékezni,  a rajzok és ábrák különösen megmaradnak az emlékezetben, és színes foltok a sok gyakorlás mellett.

+1: Pontos nyelvtani szakszavak helyett próbál az egyszerűségre és szemléletességre törekedni a magyarázataiban. Az sem baj, ha kevés magyarázatot tartalmaz, ha azok szemléletesek, de helyette kapsz sok-sok példamondatot az adott nyelvtani témakörhöz.

Ismersz jó nyelvtankönyvet? Vagy csak megosztanád a véleményed? ITT MEGTEHETED!

Ha tetszett a poszt, oszd meg, hogy másoknak is hasznára váljon!