Mi történik pontosan a TELC háza táján?

  • Post category:Blog

Múlt héten felröppent a hír, hogy megszűnik a TELC nyelvvizsga Magyarországon. Azóta próbáljuk találgatni, mi történt – és ez mennyire érinti a vizsgázókat.

TÉNY, hogy a TELC németországi központja megszüntette az együttműködést az itthoni vizsgaközponttal.  Ezért a TIT – TELC vizsgaközpont szervezésében az utolsó magyarországi vizsga 2019. február 2-án lesz.

A TELC nyelvvizsgarendszer továbbra is letehető külföldön, az összes eddigi szinten. A vizsga ezután honosítható az Oktatási Hivatalnál egyszeri eljárási díj fejében. Tehát maga a TELC nyelvvizsga ezután is létezni fog!

Hogy a későbbiekben hogyan lesz lehetőség a TELC vizsga letételére Magyarországon, azt egyelőre nem tudjuk. Minden vizsgarendszer egy vizsgaközponttal rendelkezhet hazánkban, tehát a TIT – TELC helyett léphet be másik, TELC vizsga szervezéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vizsgaközpont – és ez minden valószínűség szerint meg is fog történni.

Ami a TIT- TELC-et illeti, náluk a továbbiakban saját fejlesztésű, számítógépes –de papíralapon is letehető – vizsgákat (iXam) szerveznek. Akkreditációja egyelőre csak az angol nyelvvizsgájuknak van; tájékoztatásuk szerint a német nyelv is folyamatban. Figyelem! A vizsga csak Magyarországon elismert vizsga! Ha külföldön tanulnál vagy egyéb okból fontos, hogy nemzetközi nyelvvizsgád legyen, ne az iXam vizsgában gondolkodj!

U.I: Németből eddig is voltak jobb vizsgák!
Tovább a bejegyzéshez az ÖSD nyelvvizsgáról!