(Nemcsak) angolul Vikivel: Nyelvtudás nélkül külföldön.

  • Post category:Blog

Voltam nyaralni 🙂 Több okból is vártam ezt az utat a nyilvánvalón kívül (mármint ugye, Guns n’ Roses koncert, nyilvánvaló!) – ez volt az első utam a gyengébb idegen nyelvemmel, az angollal. Eddig mindig a német nyelvet használtam, ami némettanárként nem jelentett problémát, ugyanakkor nem is tudtam nyelvtanulói fejjel gondolkodni. Most nyelvtanulóként utaztam gyakorlatilag, és azon felül, hogy el akartam dicsekedni LingoBettinek, aki a Skype angoltanárom a LingoGroupnál, a következőre voltam eszméletlenül kíváncsi:

MIRŐL MONDASZ LE KÜLFÖLDÖN, HA NEM BESZÉLSZ IDEGEN NYELVEN?

Röviden, erről:

Hosszabban:

1. Információ és problémamegoldás

Az információ hatalom, ezt mindenki tudja 🙂 Külföldön pedig az idegen nyelv az, ami által hozzá lehet jutni. Mi rögtön, érkezés után három perccel már ütköztünk abba a nehézségbe, hogy fogalmunk nem volt, hogyan lehet a metróra jegyet venni – különösen, ha nincs apród. További két percbe telt könyörögni a pénzváltás miatt, de hamarosan metrón voltunk. Fokozhatom azzal, hogy mire kinyitottuk a térképet, már kérdés nélkül segítettek a helyiek a menetirány kiválasztásában is. Ha külföldön élsz, sokkal nagyobb problémákon tud átlendíteni a nyelvtudás, mint a metrójegy – és általában, enélkül nem is megy!

2. Érdekérvényesítés és problémamegoldás

Kerülhetsz olyan helyzetbe külföldön, hogy az érdekérvényesítéshez nem elég egy pármondatos nyelvtudás. Persze, nem muszáj, hogy mindig mindent elérjen az ember, amit akar, de nagyban hozzájárul a komfortérzethez 🙂 Mi fizetéskor egy étteremben meggondoltuk magunkat, és bankkártya helyett készpénzzel szerettünk volna fizetni. A pincér pedig nem szerette volna javítani a számlát, így azt mondta, már kéééésőőőő. Igazából nem kellett sem vitatkozni, sem könyörögni, csak határozottan, sajnálkozások közepette megkérni, hogy nullázza a számlát, és állítson ki nekünk egy újat helyette. Meg tudod ezt tenni nyelvtudás nélkül? Meg mered ezt tenni egy párszavas tudással? …

3. Konfliktuskezelés és problémamegoldás

Amikor a külföldön élő, magas nyelvtudással rendelkező tanítványainkat kérdezzük, hogy mire elég a nyelvtudásuk külföldön, mindegyikük fő problémaként hozza fel azt, hogy nem tudja megvédeni magát konfliktushelyzetben. Elengedhetetlen, hogy tudj érvelni, amikor a főnök vagy a kollégák igazságtalanok, amikor ledorongol a szomszédnéni, vagy a mi esetünkben, amikor az indiai fiú annyira hátradöntötte a saját ülését a buszon, hogy gyakorlatilag az ölünkben gondolta eltölteni a hétórás utat. Kellett meggyőzőerő és közepesen jó angol ahhoz, hogy nagy duzzogva megtegye, amit kérünk. Ha tehát nem lábtörlő szeretnél lenni külföldön, tanulj meg annyira, hogy megvédd magad vita közben is!

+1. A szókincs, a nyelvtani hibák és problémamegoldás

Mi, a LingoGroupnál, a skype nyelvórákon mindig hangoztatjuk, hogy merj megszólalni, a hibák nem számítanak, csak csináld. Ezt én nemcsak nyelvtanárként, hanem nyelvtanulóként is így gondolom, meg egyébként is presztízskérdés: nem tanítok olyat, amit magam nem tennék meg. Tehát: kövesd a példám, és használj ki minden lehetőséget a beszédre, így maradnak meg legjobban a szavak! Rengeteget lehet tanulni a beszélgetőpartnered reakcióiból is, ne szalaszd el ezeket a lehetőségeket. Ha egyszer el mered kezdeni, a többi már gyerekjáték, méghozzá szó szerint: az elmúlt héten a kis öt éves gyerekem is kipróbálta magát, és megtanulta a “Kérem a számlát!” és a “Köszönöm” kifejezéseket – a legnagyobb sikerélmény volt neki, hogy őt is megértették.
Nagyon érdekes ennek a pontnak másik oldala is: mi van akkor, ha beszélgetőpartnered nem beszéli túl jól az idegen nyelvet? Bármilyen szintű a nyelvtudásod, tudnod kell átfogalmazni a mondanivalódat, ha nem értenek – erre nem árt, ha fel vagy készülve!

Es ne felejtsük el:  Nyelvtudás nélkül nem tudsz kapcsolatokat építeni. Nyaralás alatt nem találod meg azokat az érdekes helyeket, amiket csak az ottaniak ismernek – de ha külföldön élsz, még ennél is fontosabbak a szociális kapcsolatok mind a munkahelyen, mind a magánéletben. Ha nem találsz hazánkfiát, elmagányosodsz. Ha barátokra vágysz: nyelvtanulásra fel!

Összefoglalásként,a kedvenc ottani baristánk véleménye a magyar nyelvről:

“Iszonyatosan jó a nyelvetek! Mondhattok bármit, senki nem ért egy szót sem!”

Ez így van, tényleg iszonyatosan jó – de így végképp nélkülözhetetlen az idegennyelv-tudás.

Gyakorolj NÉMETÜL: KATT IDE!
Gyakorolj ANGOLUL:KATT IDE!
Tanári segítségre van szükséged? Jelentkezz ingyenes szintmérésre és próbaórára!