NYELVISKOLA – AVAGY MAGÁNTANÁR?

  • Post category:Blog

Amikor elkezdenénk nyelvet tanulni, az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a következő: csoportos tanfolyam vagy magántanár?

A döntés nem is olyan könnyű, hiszen mindkettőnek van előnye és hátránya is.

Az első és legfontosabb, hogy időbeosztásunk, munkaidőnk lehetővé tegye, hogy mindig ugyanazokon a napokon és ugyanabban az időpontban oda tudjunk érni órára, de ezen kívül más szempontokat is figyelembe kell venni. A gyors illetve lassú tanulóknak egyáltalán nem ajánlott a csoportos tanfolyam, mivel a tanár a középmezőnyhöz, azaz az átlaghoz fog tudni orientálódni. Ez azt jelenti, hogy a gyors tanulóknak az óra helyenként unalmas és lassú; ellenben az, akinek több időre van szüksége követni a magyarázatokat, mindig lemaradásban lesz, és kudarcélményekkel tele fog távozni az óráról. Felmerül tehát a kérdés, hogyan tudjuk megállapítani, hogy lassúak vagy gyorsak vagyunk, vagy esetleg a középmezőnybe tartozunk? A válasz valóban nem egyszerű, de támpontot adhat egy másik nyelv tanulása során szerzett tapasztalatunk. Általánosságban megállapítható, hogy annak, aki már magas szinten beszél egy idegen nyelvet, a második idegen nyelv tanulása könnyebben megy, így ő gyorsabban fejlődik. Tapasztalataim szerint sok mindent elárul a beszédtempó is. Aki anyanyelvén gyors beszédtempóval rendelkezik, annak a tanulási folyamata is gyorsabb, illetve ugyanez fordítva: lassabb beszédtempójúak komótosabban és lassabban dolgoznak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bármelyik tanulói típus jobb vagy rosszabb képességű, egyszerűen csak a haladási ütem más.

Személyiségünk szintén nagy szerepet játszik a döntésben: amennyiben kevésbé nyitottak vagyunk és félünk a beszédtől, nem érdemes csoportos tanfolyamot választani, nem fog segíteni legyőzni a gátlásainkat. Ez esetben kezdő lépcsőfokként sokkal hatékonyabb egy magántanár, akinek segítségével megtehetjük az első lépést a szabad kommunikáció felé, majd amikor már nem tartunk annyira a hibáktól, kereshetünk magunknak egy szintünknek megfelelő csoportot.

Természetesen az anyagiakat sem szabad elfelejtenünk – a csoportos tanfolyamok ára általában véve kedvezőbb, mint egy magántanáré. Vagy legalábbis kedvezőbbnek tűnik – valójában erre nincs garancia, hiszen a csoportos órán kevesebb idő jut az egyes tanulókra, a passzív részvétel pedig nem is olyan hatékony. Érdemes a célunkhoz orientálódni, hogy pontosan mit szeretnénk. Például, ha tudásunkat csak szinten szeretnénk tartani, a csoportos tanfolyam anyagilag a legmegfelelőbb megoldás. Amennyiben kezdőtől készülnénk a középfokú nyelvvizsgára, akkor az adott nyelviskola középfokig megadott óraszámát kell figyelni. Ez általánosságban egy középméretű csoport esetén 400-500 óra.  Egy jó magántanárnál ugyanez az óraszám körülbelül 150-250 órára jön ki. És akkor most lehet matekozni J

Ha sikerült eldönteni, melyik formát válasszuk, akkor már csak az a kérdés, hogy hol? Melyik nyelviskola a megfelelő, és hol keressek magántanárt? A válaszhoz tudni kell, hogy akármilyen jó nevű nyelviskolát választunk, ez nem garancia a szuper nyelvtanfolyamra – minden a kurzust vezető tanáron múlik. Ezért merjünk próbaórát kérni, abban a csoportba, ahol tanulni szeretnénk. Így meg tudunk ismerkedni a csoport tagjaival is, és látjuk, hogy a tanár stílusa és tudása számunkra megfelelő-e.

Ha magántanárt választunk, a próbaóra még nagyobb hangsúlyt kaphat, ezért mindenképpen ragaszkodjunk hozzá. A magántanár az egész tanulási folyamatunkat végigkíséri, így nem csak a tudása fontos, hanem az is, hogy a tanár és a tanuló személyisége passzol-e egymáshoz. Megfelelő motiváció nélkül nem lehet tanulni, és feszült hangulatú órákon biztosan nem fog kialakulni a motiváció.

Amennyiben a nyelviskola vagy az adott nyelvtanár nem tud vagy akar próbaórát biztosítani, keressünk tovább, hiszen manapság mindegyikből nagyon sok van a piacon. Szánjunk rá időt és energiát, hogy a megfelelő tanárt vagy nyelviskolát találjuk meg magunknak, hiszen nincs annál bosszantóbb, ha a tanulási folyamat során derül ki, hogy rosszul döntöttünk, és kénytelenek vagyunk új lehetőség után nézni.