Nyelvtanulás 2019

  • Post category:Blog
Tudjuk, hogy nem teszel újévi fogadalmakat, mert úgysem tartod be – és nem is akarunk rábeszélni. De mivel vége a téli szünetnek, valószínűleg már felfedezted, hogy a világ most sem állt meg, minden visszaállt a szünet előtti állapotra, egyre hidegebb a tél és neked pedig még mindig szükséged van a nyelvtudásra… tehát a tanulást is folytatni kellene minél hamarabb.

Tudod, hogy lehetsz idén sikeresebb nyelvtanuló, mint 2018-ban?

Mivel olvasod ezt a bejegyzést, azt tudjuk, hogy szeretnél (jól) megtanulni egy nyelvet. Ha megint csak idáig jutottál a célkitűzésben, és ezt pont tavaly sem sikerült elérni, gondolkodjunk 2019-ben egy kicsit tovább.

Először is:

Hol tartasz most?

Teljesen kezdő vagy és úgy indulnál el? Van már egy alapod, és arra építkeznél? Egész jól tudsz már, de szeretnél tovább fejlődni? Vagy elakadtál valahol, és onnan nem tudsz előre haladni? (Ha nem ismered a szinted pontosan, esetleg bizonytalan vagy benne, a szintmérés nálunk ingyenes és nem jár kötelezettséggel,  jelentkezz be!) Ha tisztában vagy a jelenlegi nyelvi szinteddel, már kereshetsz is tanulnivalót! A nyelvtanulásban fontos a fokozatosság, tehát ne akarj egyszerre mindent: a mindenből a végén jobb esetben semmi nem lesz, rosszabb esetben pedig egy óriási káosz a fejedben. Ezért olyan anyagokkal dolgozz, amik a szintednek megfelelőek!

Mik azok az „anyagok” és olyat meg hol találsz?

Ha nem akarsz külső (értsd: tanári) segítséget, leginkább a Deutsche Welle honlapját ajánljuk, mert nem tudsz „mellényúlni”. Van olvasnivaló, videók és hallgatásra is rengeteg anyag, csak a szinted kell megfelelően kiválasztani. Sok lehetőséged van a szókincs és a nyelvtan fejlesztésére is.

De még mielőtt továbbkattintasz:

Fogalmazz meg konkrét lépéseket!

Heti hány órát tudsz fordítani a tanulásra? Mely napokon? Milyen felosztásban? Reggel tanulsz jobban vagy délután/ este? Melyik nap lesz a pihenőnapod? Ha ezeket nem tudod csípőből eldönteni, teszteld le! Próbáld ki egy hétig, mikor szánsz legszívesebben és leghatékonyabban időt a tanulásra. Ha bejött, folytasd; ha nem, kezdj újra egy másik próbahetet új időpontokkal!
A „próbahét” arra is jó, hogy

találd meg a saját hibáidat, ami a tanulást akadályozza!

Nincs kedved? Hiányzik a motiváció? Időhiányban szenvedsz? Neked semmisesikerül? Ha nem fogalmazod meg, „miabaj”, nem fogsz tudni javítani rajta. Ha felismered a saját akadályaidat, lehet stratégiát találni ellenük. A    ̶l̶u̶s̶t̶a̶s̶á̶g̶r̶a̶ ̶é̶s̶ ̶m̶o̶t̶i̶v̶á̶l̶a̶t̶l̶a̶n̶s̶á̶g̶r̶a̶ legtöbb problémára egyébként

megoldás a külső kontroll.

Heti egy nyelvórával is nagyon jól lehet haladni, ha az önálló tanulást támogató nyelvtanárral dolgozol. Jelentkezz be hozzánk ingyenes próbaórára: megmutatjuk, hogyan tudunk segíteni a fejlődésben!

Tudod, mennyire vagy lusta a nyelvtanuláshoz? Kattints ide!
Jó kifogás az idő? Győzd le, kattints!
Csak kudarc a nyelvtanulás? Olvass róla itt!