Profik (?) a nyelvtanulásban?

  • Post category:Blog
Gyere, bevezetünk egy kicsit a kulisszák mögé!
Tesszük ezt azért, mert bár a focihoz és a politikához mindenki ért kis hazánkban, de egyelőre a nyelvtanításhoz még nem. És mi itt a LingoGroup – Beszédközpontú Nyelvoktatásnál pont meguntuk, hogy ennyit takarítunk más munkája (sic!) után. Mert nem, nem elég, hogy valaki magas szinten beszéli a nyelvet; ha így lenne, mindenki magyartanárként dolgozna, ugye?

Megmutatjuk folyamatában!

Képzeld, a szintmérésnek van tudománya. Nem csak úgy random rád sütünk valami betűt számmal. Tudjuk – mert megtanultuk és sokat gyakoroltuk – hogy a nyelvtani hibáid önmagukban nem számítanak; sokkal fontosabb, milyen szókincset és milyen szerkezeteket tudsz aktívan használni. A szinted pedig azért fontos, mert e nélkül nem tudunk Neked tanulási tervet csinálni. Jól gondolod, nem vágunk csak úgy hasból bele egy nyelvórába: már az elején pontosan tudjuk, honnan indulunk, hogyan haladunk és hova szeretnénk eljutni Veled.

Amikor elindítunk a tanulás útján: választunk Neked nyelvkönyvet. Nyelvkönyvet azért, mert nyelvtanárok vagyunk, és tudjuk, mi a különbség a nyelvkönyv és a nyelvTANkönyv között. A tankönyv-választás szempontjait tanultuk, gyakoroltuk és tudjuk, tehát Neked azt javasoljuk, amivel leghamarabb eléred a kitűzött célod.  És mivel nyelvtanárok vagyunk, nem nyelvkönyvtanárok:

a nyelvet tanítjuk, nem pedig a könyvet.

 Magabiztosan tudjuk a könyvet kiegészíteni, hiszen bármilyen feladatról meg tudjuk állapítani a szintjét– még véletlen sem követünk el olyan hibákat, hogy a kezdő tanulónak próbáljuk lenyomni a torkán a haladó anyagot. Ismerjük a négy készséget, amiből összeáll az idegennyelv- tudás. Vigyázz, spoiler!!! A nyelvtan nem készség! A beszéd, a hallás utáni értés (azaz beszédértés), az olvasás és az írás azok – tehát ezeket párhuzamosan fejlesztjük, nem elszigetelve egymástól.

Amikor a nyelvórán végigkísérünk egy feladaton, tanulási technikákat közvetítünk Neked. Akkor is, ha nem untatunk a tudományos hátterével, csak ügyelünk arra, hogy JÓL dolgozz. Ehhez hozzátartozik, hogy meg tudjuk választani a feladattípust is. Nem várjuk el, hogy egy újonnan tanult nyelvtannál rögtön saját magadtól alkoss mondatokat, először engedünk ismerkedni a szerkezetekkel.

Ha nem elég sima az út (értsd: elakadsz), megtaláljuk az okát. Nem egyszerűen rád fogjuk, hogy keveset tanulsz, vagy éppen találomra megdobunk pár gyakorlattal!

Szöveggel is tudunk dolgozni és meg is tudjuk tanítani Neked, hogy van élet a szó szerinti fordításon túl! Ismerjük a nyelvvizsgákat, azon felül is, hogy láttuk pár felkészítő könyv borítóját! Tudunk pontozni, tisztában vagyunk a követelményekkel, így nem izguljuk magunkat halálra, vajon sikerül-e a vizsgád. Tudjuk, ha igen. És figyelmeztetünk, ha várj még azzal a nyelvvizsgával. Képezzük magunkat, hogy a lehető legtöbbet tudjuk – de nem csalunk elismerjük a határainkat, és csak olyan oktatást és felkészítést vállalunk el, amihez rendelkezünk a szükséges tudással.

Azt gondolod, egy jó nyelvtanár drága? Tudjuk. De nem megfizethetetlen – és biztosan jobban megéri, mint haszontalanul költeni a pénzed és vesztegetni az időd.

Ha kipróbálnád, hogyan dolgozik egy IGAZI nyelvtanár: JELENTKEZÉS INGYENES PRÓBAÓRÁRA!
Érdekel, mi az a tíz hiba, amit a nyelvtanulásban elkövethetsz? KATTINTS!