Segítség! Fogalmazást kell írnom idegen nyelven! 1.rész

  • Post category:Blog

Bizonyára veled is előfordult már, hogy nyelvórára házi feladatként a tanár megadott egy témát, amiről meghatározott szóban kellett fogalmazást írnod. Ahelyett azonban, hogy „kigugliznál” egy kész szöveget az internetről, cikksorozatunkban kaphatsz pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan legyél te a legjobb fogalmazó a csoportban.

Kezdjük először is azzal, hogy miért jó fogalmazást írni.

A fogalmazás kiváló módja annak, hogy nyelvi készségeidet fejleszd. Ha jól csinálod, többek között segít abban, hogy összeszedd gondolataidat egy adott témában, ami sokszor jól jön a nyelvvizsgára való felkészülés során. Ha nem gondolod át érveidet és ellenérveidet egy témakörrel kapcsolatban, megeshet, hogy leforrázva ülsz a vizsgáztató előtt, mivel nem tudod elmondani, miért jó az EU tagjának lenni, vagy miért probléma, ha valaki vegetáriánus (azon kívül persze, hogy nem ehet egy jó steaket…) Egy jól megírt fogalmazással segíthetsz ezen a problémán, hiszen ha nem is vagy járatos abban a kérdésben, az interneten vagy ismerőseidtől, családtagjaidtól – esetleg tankönyveidből -, könnyen megszerezheted a szükséges információkat.

A fogalmazás írása közben, ezen kívül, a gyakorlatban is alkalmazhatod nyelvtani ismereteidet. Több időd van, hogy gondolataidat formába öntsd, hogy a megfelelő nyelvtani formákat válaszd ki és rendszerezd tudásodat. Nem mellékes, hogy a helyesírást is gyakorolhatod ezáltal. Ennek különösen az olyan nyelveknél van jelentősége, mint az angol, ahol az írott és hangzó szöveg közötti eltérés igen jelentős.

Ha szókincsedet szeretnéd bővíteni, kiváló lehetőséget biztosít erre egy gondosan megírt fogalmazás. Rengeteg szót gyűjthetsz össze egy adott témakörből, és mivel többször látod, leírod és esetleg órán szóban is előkaparod a memóriádból, a bevésődés garantált! A fogalmazás írásával elkerülhető egy gyakori hiba: hogy a szavakat elszigetelve, vonzatok és kontextus nélkül tanuljuk meg, gyakorlatilag nulla használati értékkel. Ha mondjuk egy új igét használsz, valószínűleg tudnod kell, hogy rendhagyó-e, tárgyas-e, van-e vonzata illetve milyen kifejezésekben fordul elő.

Ugye nem gondoltad volna, hogy ilyen hasznos is lehet egy fogalmazás megírása? Ha kedvet kaptál hozzá, következő bejegyzésünkből megtudhatod, hogy csináld, hogy jól csináld 😉

Vannak sikereid vagy kudarcaid a fogalmazásokkal kapcsolatban? Kérlek, oszd meg velünk Te is a tapasztalatodat 🙂