Segítség! – Sok a házi feladat!

  • Post category:Blog

Sok nyelvtanuló gyomra szorul össze, ha ezt a két szót hallja. A házi feladat kisgyerekkorunk óta negatív emlékekkel kötődik a tanulási folyamatunkhoz – nemcsak szabadidőnket rabolja el, de ráadásul egy kötelezettség, aminek hiányáéért még büntetőpontokat  is lehet gyűjteni.

 

A nyelvtanulás azonban elképzelhetetlen házi feladat nélkül, különben nem tudunk hatékonyan dolgozni. Így cikkünkben azokat a szempontokat szedtük össze, hogyan tudjunk hozzáállásunkat megváltoztatni, és pozitívan nekiállni az otthoni munkának.

Először is, a házi feladat szót akár felejtsük is el. A megfelelő haladásért és tanulásért ugyan minden napos gyakorlás szükséges, de ez semmiképp nem órákat jelent. Sőt, egyáltalán nem tanácsos heti egyszer letudni mindent – való igaz, hogy többet nem kell rá gondolni, de az is, hogy így nem tudjunk elérni a nyelvtanulással kitűzött célunkat.  Akkor dolgozunk jól, ha lehetőleg minden nap foglalkozunk egy kicsit a nyelvvel – akár csak húsz percet.

Ha ez így már eleve soknak hangzik, akkor vegyük számba, mi is az úgynevezett „házi feladat” – mert rögtön kiderül, hogy ez a csúnya szókapcsolat valójábanegy igen sokrétű tevékenységet rejt magában.

.

Természetesen tölthetünk nyelvtani feladatlapokat, ami talán a legunalmasabb gyakorlatok közé tartozik, de több sikerélményünk lehet, ha tanárunktól nem csak az órához kapcsolódó bonyolultabb, hanem ismétlő, játékos vagy könnyebb feladatokat is kérünk. Ezeknek a kitöltése tényleg csak pár perce vesz igénybe, de eközben át tudunk ismételni talán már fakuló nyelvtani jelenségeket.

Kaphatunk szókincsfejlesztő feladatokat is, ebből is az előbb leírt módon két csoport van: olyan, ami a szintünkhöz kapcsolódik, azaz megoldása nehezebb lesz, de emellett megéri szókincs-ismétlő feladatlapokkal is foglalkozni, ami időben szintén nem igényel nagy áldozatot tőlünk.

Választhatunk olvasási feladatot, aminek szinte lehetetlen felsorolni az előnyeit: Amellett, hogy több lépésben végezhető, fejlődik olvasásértési képességünk; eközben pedig észrevétlenül bővül a szókincsünk; a szavakkal ráadásul szövegkörnyezetükben ismerkedhetünk meg. A legnagyobb érv azonban emellett a feladattípus mellett, hogy igazán szórakoztató tevékenységet választunk ezzel magunknak. Manapság a tankönyvírók is törekednek innovatív és modern cikkeket összegyűjteni, de egyáltalán nem kell az elérhető könyvekre korlátozódni: például  interneten és egyéb forrásokból számos, aktuális és érdeklődésünkhöz de egyben szintünkhöz is passzoló szövegeket gyűjthetünk magunknak.

fogalmazási feladatok ugyan több időt vesznek igénybe, de sikere illetve haszna nem csak a tanári javítás után látható. Fogalmazás közben ugyanis felelevenítjük és begyakoroljuk azokat a szavakat, szófordulatokat és kifejezéseket, amiket bizonyos helyzetekben és szövegösszefüggésekben mi személy szerint produktívan használnánk. Ezeket ilyenkor magunktól kell összeszednünk.  Majd amikor tanárunk javít, láthatjuk a szóhasználati és nyelvtani illetve stílusbeli hibákat – és megtanulhatjuk, mi az, amit legközelebb nem szabad elkövetnünk.

 

Még mindig unalmasnak és feleslegesnek tartod a házi feladatot?

Próbáld ki más formában!

Fordulj tanárodhoz tanácsért- és használd ki az internet adta lehetőségeket!

Nemcsak online megoldható feladatokat választhatsz, amik ráadásul pár másodpercet vesznek igénybe, és az eredményre sem kell a következő óráig várni, hanem egy kis tanári iránymutatással szörfölhetsz célnyelvi honlapokon.

Kikapcsolódnál? – Válassz vicces videókat, képeket, keress vicceket a neten, vagy hallgasd kedvenc együttesed dalait.

Érdekel a politika és a napi események? – Ha már középfokú szinten vagy, próbálkozhatsz bármelyik külföldi hírportállal, de a még kevesebb tudással rendelkezőknek is van jó hírünk: Sok portál kínál már lassított hírműsorokat számukra.

Olvasgatnál? – Keress külföldi fórumokat, ismerkedj meg más kultúrából származó emberek véleményével, életmódjával – vagy olvasd kedvenc magazinod a célnyelven!

 

Unod a fogalmazási feladatokat? – Találj levelezőpartnert , és ismerj meg érdekes embereket!

Csevegnél? – Csetelj anyanyelviekkel! Javaslatunk, hogy nyelvtanuló-portálokat válassz ehhez a tevékenységhez, ahol szakmai segítséget is kaphatsz, és biztosan senki nem fog zaklatni.

 

Próbáld megtalálni azt a formát, ami számodra a legnagyobb örömet okozza! Ha erre minden nap szakítasz húsz percet, biztos lehetsz benne, hogy tudásodfolyamatos, de mindenekelőtt gyorsabb fejlődésen megy keresztül!