Tanulási technikák 1. rész – A tanulói típusok

  • Post category:Blog

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk tanulni, első lépésként érdemes egy kicsit megállni és a tanulói típusunkkal foglalkozni. Ha tudjuk, hogy tanulunk a legkönnyebben, orientálódhatunk a számunkra leghatékonyabb tanulási formák felé.

A tanulási stratégiákat négy típusba szokás sorolni.

Ha az auditív csoportba tartozol, gyorsan és könnyen jegyzel meg akár hosszabb szövegeket is hallás után. Nem tartod fontosnak, hogy leírd a hallottakat, hiszen így is remekül emlékszel rá. A magnós feladatokkal is remekül boldogulsz. Szívesen olvasod fel magadnak hangosan az anyagot, illetve azt is szereted, ha mások olvassák fel neked. Ha ebbe a csoportba tartozol, előfordulhat, hogy képtelen vagy háttérzajban tanulni. Számodra a legjobb módszer, ha hangosan, többször elolvasod a szövegeket, esetleg diktafonról visszahallgatod magad. Hallgass minél több dalt, CD-t, nézz műsorokat az adott nyelven, mert ezek a módszerek segítik leginkább nyelvi fejlődésedet.

Ha jegyzeteid tele vannak különböző színű kiemelésekkel, aláhúzásokkal, nyilakkal és ábrákkal, akkor nagy valószínűséggel vizuális típus vagy. Ennek a csoportnak a tagjai szeretik egészben látni az anyagot, rendkívül fogékonyak az összefüggésekre, relációkra. A tanulás folyamán gyakran élnek különböző asszociációkkal. Ők azok, akik mindig emlékeznek rá, hogy egy szó a feladatlap melyik részén helyezkedik el. A Te módszered a videók, filmek, képek és ábrák világában rejlik. Akkor tudod a legjobban rögzíteni a dolgokat, ha Te magad láttad, olvastad. A képek segítségével történő szótanulást neked találták ki!

Ha kommunikatív tanulói típus vagy, szívesen veszel részt csoportos beszélgetésben, alkotsz dialógusokat. Sokszor segít a tanulásban, ha „elmagyarázod” magadnak vagy másnak az anyagot. Szeretsz vitázni, szerepjátékokat játszani a nyelvórán. Ennek a típusnak általában jobban mennek a szóbeli feladatok, mint az írásbeliek. Akkor tudod a legjobb formádat adni, ha az órán minél több lehetőséged nyílik a beszédre, akár monológ, akár párbeszéd formájában.

Ehhez a típushoz nagyon hasonlít a motorikus típus. Ha ennek a csoportnak vagy a képviselője, szereted a mozgásilag is aktív tanulási módokat, pl. a szerepjátékokat. Te vagy, aki elsőként pattan fel a csoportból, ha a tanár egy kis extra feladatot ad, hiszen szeretsz tevékenykedni, magad is részt venni az akcióban. Sajnos a klasszikus iskolai körülmények között ennek a csoportnak nagyon kevés lehetősége van a legjobb formáját mutatni, ezért fontos, hogy a nyelvórán használd ki a lehetőségeket!

Ha úgy érzed a fentiek alapján, hogy Te egyik csoportba sem, vagy ellenkezőleg: egyszerre több csoportba is tartozol, ne lepődj meg! A legtöbb tanuló „kevert“ típus, ami azt jelenti, hogy a tananyagtól függően tud így is vagy úgy is tanulni. Mégis biztosan megtalálod azt a formát, ami számodra a legkényelmesebb, legeredményesebb és a leggyorsabb. Egy jó tanár segít abban, hogy rájöjj, mi számodra a legjobb azáltal, hogy az órákon lehetőséget biztosít, hogy több módszerben is kipróbáld magad. Ne félj hangot adni a véleményednek azzal kapcsolatban, hogy melyik stílus jön be neked, hiszen ez a tanárnak is nagy segítség a későbbiekhez.

A következő posztban egy tesztet találsz, amelyből Te is könnyen kiderítheted, melyik csoportba tartozol!