Tanulási technikák – 2. rész – A nyelvtanuló legnagyobb ellensége – Az idő

  • Post category:Blog

A legnagyobb hátráltató tényező a nyelvtanulásban az idő. Dolgozunk, családunk van, barátaink vannak, mégis mikor készüljünk az órákra? Honnan nyerjünk több időt?

 

Többször keveset

Először is azt a tévhitet kell legyőznünk, hogy a nyelvtanulás órákig tartó készülést kíván meg. Sokkal hatékonyabb ugyanis, ha többször keveset gyakorlunk, hiszen a rendszeresség és az ismétlés játssza a legnagyobb szerepet a tanulási folyamatban.  Ezért törekedjünk arra, hogy minden nap legyen húsz percünk, amiben egy kicsit átnézzük az anyagot. Ezt a húsz percet tölthetjük olvasgatással, írásbeli házival, szótanulással, vagy éppen amihez kedvünk van. Egy jó nyelvtanár törekszik arra, hogy a házi feladatok változatosak legyenek, így van is miből válogatni.

 

De honnan lehet még húsz percet szerezni minden egyes nap?

Ehhez vizsgáljuk felül, mik azok a tevékenységek, amik indokolatlanul időt vesznek el az életünkből! Az utazás és a sorban állás két ilyen listavezető tevékenység. Ha esetleg autóval járunk dolgozni, kérjünk nyelvtanárunktól hanganyagot, és a Morning Show helyett hallgassunk hangoskönyvet a dugóban!

A szavak ismétlésére, illetve akár szövegolvasásra is nagyszerűen alkalmas a reggeli vagy a vacsora, de reggeli kávénkat is fel tudja dobni egy érdekes idegen nyelvű újságcikk.

 

 

Csak nekikezdeni nehéz

Általánosságban a tanítványok gyakran adják meg „nem készülés” okaként, hogy csak „nekikezdeni nehéz”, utána már élvezik a tanulást. De akkor „hogy vegyük rá magunkat”?  Ebben az esetben azt szoktam tanácsolni, hogy ne legyen olyan, hogy „német cucc” vagy „angol cucc”. Legyen inkább mindig kéznél valami, amit könnyű elővenni, amihez nem kell szótárt kinyitni, amihez nem kell íróasztalhoz ülni, egyszerűen csak leheveredni a kanapéra, és szórakozva tanulni. Egy kis füzet a szavakkal, egy újságcikk, egy idegen nyelvű szöveg az mp3 lejátszóban…

 

Ha mindez mégsem elég…

Ha mindez mégsem segít, legyünk szigorúak magunkhoz, és keljünk húsz perccel korábban! Hamarabb hozzá lehet szokni, mint gondolnánk J

 

És neked mi segített? Oszd meg saját technikádat! Hozzászólásként szívesen olvasnánk a te tapasztalataidról!