Tanulj nyelvet hatékonyan: A haszontalan szókincs és a hasznos nyelvtudás

  • Post category:Blog

Nagyon érdekes kommentet kaptunk egyik szókincstesztünkhöz a facebookon, és mivel úgy gondoljuk, a kérdés több nyelvtanulóban felvetődik, így itt a blogbejegyzés a hivatalos véleményünkkel a szókincsfejlesztés kapcsán.

A kommentelő felvetése:

“Bocsánat de ha ezeket a szavakat megtanulom akkor valakit is érdekel? Ettől fogok találni munkát? Eltudom intézni a dolgaimat a bankba vagy a Rathasuba? 21 századba élünk Önkiszolgáló boltok vannak senki nem beszélget velünk mert jó formán csak a kassáshölgy van a boltba. kérdezem akkor ezekre miért van szükségem? Szerintetek valakit is érdekel milyen naptejet használok vagy milyen a törölközöm? Vagy mit főzök veszek stb..Mert saját tapasztalat a kutyát se érdekli.”

LingoGroup- Beszédközpontú Nyelvoktatás: 

Jogos a kérdés: miért tanuljunk felesleges szavakat? Miért tömjük a fejünket olyan szavakkal, amiktől nem lesz munkánk? Kit érdekel, hogy mit tudunk németül vagy angolul, és mit nem? Egyáltalán, minek fejlesszük a szókincset – nem fogunk ettől jobban teljesíteni egy német (vagy angol) nyelvű állásinterjún, és egyéb ügyeinket sem fogjuk tudni elintézni a hivatalos szerveknél sem, ugye?

Nos, nézzük akkor, mire van igazán szükségünk egy állásinterjún. Vagy hivatalos ügyeink intézése közben. Vagy akár telefonos kapcsolatfelvételkor idegen nyelven. Vagy konfliktushelyzetben  a munkahelyen. Az iskolában. Az utcán. Beszélgetés közben a szomszédokkal. A pincérrel. A bankos kisasszonnyal 🙂  Nem nagy titok: épkézláb mondatokra. Mindenkinek az igényszintjének megfelelően: van, aki szeretne nagyon folyékonyan beszélni egy nyelvet, és van, akinek elég egy alap társalgási szint, de mindegyik szint alapja a mondat, illetve a mondatszerkezet. Felejtsük el hát a szavakat, alkossunk csak mondatokat!! – Ha itt az a pont, amikor elkezdenél szavak helyett nyelvtant tanulni: NE TEDD!

Egy idegen nyelv nyelvtana ugyanis nagyon trükkös dolog, fő ismérve, hogy csak úgy, a semmiből, egyszerre nem lehet megtanulni. Szabályokat bemagolva és átolvasva sem lehet megtanulni. Megtanulni következőképp lehet: fokozatosan, aktív használat közben. Vagy fordítva: aktív használat közben, fokozatosan. Ahhoz, hogy elsajátítsd és jól tudd alkalmazni az adott nyelvtant,  használnod kell. Először egyszerű mondatokban, hogy minél ügyesebben, gyorsabban tudd alkalmazni. Minél többet, minél többféleképpen használod ezeket a mondatokat, annál jobban fogod tudni a nyelvtanát is.  A mondatoknak viszont az a fő tulajdonsága, hogy szavakból épül fel – és már be is zárul a kör, miszerint szókincs nélkül a nyelvtan semmit sem ér! Mondat nélkül nem tudsz németül (vagy angolul ) beszélni, nyelvtan nélkül nem tudsz mondatot alkotni, szókincs nélkül nem tudsz nyelvtant tanulni.

Ebből egy nagyon fontos dolog következik: a nyelv alapja a SZÓKINCS. Minél több szót tudsz, annál többet tudsz gyakorolni. Minél többet gyakorolsz, annál jobban tudsz beszélni. Minél jobban beszélsz, annál nagyobb esélyed van egy állásinterjún  – vagy bárhol az idegen nyelvi környezetben 🙂

A kezdetekben egyszerű mondatok felépítéséhez egyszerű szavakra van szükség, amik többnyire tárgyak nevei. Ha a nyelvtudásod még alapszint vagy ez alatt van, elsősorban magadról és a környezetedben téged körülvevő dolgokról tudsz beszélni, így ezen szavak elsajátítása az elsődleges cél.

Ha még szebben és jobban szeretnél beszélni idegen nyelven, komplexebb, összetettebb mondatok kellenek, hasonlóan, mint az anyanyelveden. A komplexebb mondatok bonyolultabb nyelvtani szerkezeteket követelnek meg. A bonyolultabb nyelvtani szerkezetek pedig nagyobb szókincset követelnek meg – nem tudod használni őket egy minimális szókinccsel, de ez jól is van így: miért akarnál bonyolultabb nyelvtant, ha nincs szókincsed a bonyolult tartalmak kifejezéséhez?

Van véleményed vagy tapasztalatod? Oszd meg velünk!
Kövess bennünket Instagramon  napi tesztekért!
Hírekkel és újdonságokkal pedig várunk Facebookon!