TELC B2 középfokú szóbeli nyelvvizsga – videóval!

A TELC vizsgaközpont nyelvvizsgái különösen külföldön élő tanítványaink körében kedveltek. Nemzetközi vizsga, mely magyarországi akkreditációval is rendelkezik, és a külföldön letett vizsgát is lehet Magyarországon honosíttatni az Oktatási Hivatalnál. Az eljárás díjköteles, de csak egy adminisztrációs folyamat.

Most a szóbeli nyelvvizsgát szeretnénk Neked bemutatni.

A szóbeli vizsga két részből áll, a hallott szöveg értése illetve a beszédkészség részekből. Ezeken 75-75 pontot szerezhetsz. A hallott szöveg értését gyakorolhatod a vizsga előtt modellteszteken, amit a vizsgaközpont honlapján is találsz. A beszédkészség vizsgát azonban nehéz elképzelni a gyakorlatban, így nézzük ezt pontosabban.

A beszédkészség vizsga páros vizsga, tehát egy másik vizsgázóval fogsz beszélgetni a vizsga folyamán. Felkészülési időd 20 perc, ezalatt készíthetsz jegyzeteket is.

A vizsga egy rövid beszélgetéssel kezdődik, ami azt a célt szolgálja, hogy megismerkedhess a pároddal egy kicsit. Témája a nyelvtanulás vagy hobbi.

Beszédértés vizsga 1. rész: 
PREZENTÁCIÓ

Ebben a vizsgarészben a választott témádat kell bemutatnod egy prezentáció keretén belül. A prezentációd végén a vizsgázópárod kérdés(eke)t fog feltenni neked, amit meg kell válaszolnod – illetve természetesen ő is elő fogja adni a saját témáját, itt pedig te kérdezel tőle. A prezentációra tudsz készülni a vizsga előtt, hiszen adott témákból kell választanod.

Beszédértés vizsga 2. rész
VITA

Ebben a vizsgarészben a véleményed kell kifejteni egy szöveg alapján, illetve erről kell vitáznod a vizsgázó-pároddal. A szöveget a felkészülési idő alatt tudod elolvasni. Nagyon fontos, hogy ez a vizsgarész tulajdonképpen párbeszéd, tehát interakcióban kell maradnod a pároddal: azon kívül, hogy elmondod a saját érveidet, reagálnod kell a párod érveire is. 

Beszédértés vizsga 3.rész
PROBLÉMAMEGOLDÁS

Ebben a vizsgarészben egy szituációt kaptok a vizsgázópároddal, olyasmit, mint például egy kirándulás megszervezése. A feladat az, hogy beszéljétek meg, hogyan tudjátok ezt megtervezni, mi szükséges hozzá, milyen javaslataitok vannak az eseménnyel kapcsolatban.

A szóbeli vizsga Magyarországon az írásbeli napján kerül megrendezésre, tehát egy hosszú vizsganapra készülj. Ha külföldön szeretnéd letenni a vizsgát, a szóbeli általában másik nap kerül megrendezésre. A vizsga díja jelenleg 32.500 Ft. Ha ez az első nyelvvizsgád, az ára visszaigényelhető. Így lehet ingyen nyelvvizsgád!

Nézzük akkor videóval, miről is beszélünk 🙂

További szóbeli nyelvvizsga-tippekért kattints IDE!

Érdemes megnézned bejegyzésüket videóval és információval a Goethe B2 középfokú nyelvvizsgáról is!