4+1 dolog, amit a nyelvtanárod csinál helyetted

  • Post category:Blog

Azt mondja LingoHani, a lányom, hogy ő igazán nem érti, mi olyan nagy kunszt az én nyelvtanári munkámban: Csak ülök, beszélek- vagy épp hallgatok-, és viszonylag sokszor mondom el, hogy: “ige a második helyen”. 

Hát tudod, van is egy kis igaza. 

Mert ha megkérded, mi a foglalkozásom, tényleg azt fogom rávágni, hogy nyelvtanár vagyok és online nyelvórákat tartok.

Ha azonban azt kérdezed tőlem, mit csinálok, amikor dolgozom… nos, akkor kiderül, hogy a nyelvóráim hátterében ennél sokkal többel támogatom a nyelvtanulásod. 

Hoztam tehát neked egy listát mindarról, amit a nyelvtanárod csinál helyetted.

  1. A nyelvtanárod megtervezi a tanulási folyamatodat

Egy jó nyelvtanár sosem random nyelvórák halmazának tekinti a munkáját. 

Én mindig tudom, honnan indulok és hova szeretnénk eljutni veled. 

A kezdetekkor a próbaóránk van a segítségemre, ahol a szinteden felül számos dolog derül ki rólad számomra. A tanulási terv ugyanis egyedi; fontos szerepe van a személyiségednek, a tanuláshoz való hozzáállásodnak és az eddigi tapasztalataidnak is. 

Amikor tervezek, rengeteg tényezőt veszek figyelembe, például az érdeklődési köröd és az időbeosztásod is. Gondolnom kell arra, milyen tevékenységekkel tanulsz majd szívesen önállóan (értsd: mik lesznek azok a házi feladatok, amiket ténylegesen meg is csinálsz) – illetve mikor és mennyi időt tudsz szánni mindezekre. 

Mindehhez nagyon jól kell tudnom kérdezni, elengedhetetlen a jó emberismeret, az empátia, és nem utolsó sorban: a rugalmasság. 

A tanulási terv nélkülözhetetlen alap, de haladásod szerint bármikor módosítható – és módosítani is kell. 

  1. A nyelvtanárod mindig szem előtt tartja a célod

Ez a tanulási terv segít abban is, hogy ne aprózódjunk el – se te, se én. 

Nem azért hozok be az órádra egy feladatot, mert az egy feladat, és mint ilyet, meg kell oldani. Azért hozom be – és úgy választom ki – , mert az egy lépcsőfok egy állomáshoz, ami aztán a tanulásban kitűzött célodhoz vezet. 

Szerintem ez az egyik legfontosabb pont, amiben nyelvtanári segítségre lehet szüksége mindenkinek. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy igazi célkitűzés nélkül gyakorlunk. Ilyenkor szinte biztos, hogy sok időbe és energiába kerül a tanulás, eredményre viszont nem vezet. 

  1. A nyelvtanárod rendszerességre szoktat

Ha te is hajlamos vagy halogatni, akkor talán nem is kell tovább magyaráznom, mennyit jelent a nyelvórád rendszeres időpontja. Két nyelvóra között pedig ugyan önállóan tanulsz, de nem támogatás nélkül – mert itt jövök én, aki olyan és annyi tevékenységgel lát el házi feladat címén, ami hatékony időbefektetéssel támogatja a fejlődésed, és nem is esik nehezedre. 

Házi feladatot alapvetően kevesen szeretnek csinálni; ha őszinte akarok lenni, én is közéjük tartozom. Pontosan ezért meghatározó, hogy olyan lehetőségeket kínáljak neked, amik változatosak, szórakoztatóak, de emellett fejlesztenek és szívesen tanulsz velük.   

Mindemellett azt is megtanítom, hogyan tudsz kevés időt eredményesen beosztani. 

  1. A nyelvtanárod erősíti a motivációd

Ezt a pontot semmiképp ne ugord át, kérlek! 

Tudom, hogy a csapból is a motiváció témaköre folyik, millió coach foglalkozik már ezzel, egyébként is mindenki tudja, mennyire fontos, meg blablabla, de az a helyzet, hogy tényleg ennyire – ennyire! 

Talán el sem hiszed, mennyi hátráltató tényező (értsd: kifogás) mögött áll valójában a motiválatlanság. Gondolj csak a leggyakoribbra, amit mindenki elmondhat magáról: nincs időm a tanulásra. Valójában van – csak te azt az időt másra fordítottad. Valami olyanra, ami fontosabb az életedben, azaz:  amire volt motivációd. Például lógni az Instagramon, sorozatokat nézni az anyanyelveden, sorolhatnám… 

Nekem ez az egyik legnehezebb a munkámban: 

Észre kell vennem, mikor veszítesz a motivációdból, és tudnom kell kezelni azt.

Ami néha egy játékosabb óra. Máskor egy beszélgetés. És gyakran egyszerűen az, hogy emlékeztetlek, miért kezdtél bele a nyelvtanulásba, és hogyan fog változni az életed  nyelvtudás birtokában. 

+1. A nyelvtanárod MINIDIG visszajelez!

És amikor azt írom, mindig, azt úgy értem: MINDIG

Visszajelzek a teljesítményedre: azt emelem ki, amiben erős vagy, és megbeszéljük, min tudunk javítani.
Visszajelzek a haladásodra: fontos, hogy rendszeresen lásd, hol tartasz a célodhoz vezető úton.
Visszajelzek a motivációdra: segítek megkeresni, ha elveszett.
Visszajelzek a téged hátráltató tényezőkre: hátha van jó ötletem leküzdeni őket.
Visszajelzek a visszajelzésedre is: partnerek vagyunk a tanulási folyamatban, amit alakíthatsz te is aktívan! 

A tesóm szerint írjam egyszerűen azt, hogy csaknem pszichológus is vagyok, de ez persze nem így van. Viszont meggyőződésem, hogy a tanulás sikeressége vagy sikertelensége a motivációdon és a tanulási stratégiákon múlik elsősorban. Pontosan ezért választottam ezt a két területet a LingoHírleveleim központi témakörének.  

Te feliratkoztál már?