Tíz + 1 hiba, amit a nyelvtanulásban elkövethetsz

  • Post category:Blog

Nem haladsz a nyelvtanulásban? Hoztunk egy listát, hátha megtalálod az okát!

1. Mindent azonnal és gyorsan akarsz.

Lehet intenzíven nyelvet tanulni, akár sikerrel is. De a tanuláshoz tervre lesz szükséged; tudnod kell, mit miért csinálsz. Terv nélkül ide – oda fogsz kapkodni, nem lesz rendszer a fejedben, frusztrálódsz – és bár biztosan rengeteget fogsz tanulni, de ebből nagyon keveset profitálni.

2. Még mindig azt hiszed, a nyelvtan fontosabb a szókincsnél.

Valóban fontos a nyelvtan, hiszen annak segítségével alkotunk mondatot. De szókincs nélkül a nyelvtan semmit sem ér. Ha kicsi a szókészleted, nem tudod mire ráépíteni a nyelvtant. Ideális esetben a szókincs és a nyelvtan együtt fejlődik, tehát a kettőt együtt, párhuzamosan kell fejlesztened.

3. Nem vagy elég kitartó.

A nyelvtanulás rendszeresség kérdése. Minél több alkalommal foglalkozol a nyelvvel, annál gyorsabban tudsz haladni. Olyan ez, mint az autóvezetés: ha hosszú ideje nem ültél a volánnál, nem jön automatikusan a rutin. Igen, tudom, hogy nehéz az életedbe illeszteni és szokássá tenni a tanulást, de erre (is) van megoldás: tanulj minden nap 15 percet. Ez egy könnyen teljesíthető időtartam, ráadásul hatékony is – a figyelmed pont ebben a 15 percben működik a legnagyobb hatásfokkal.

4. Nem bízol magadban.

Túl öreg vagy, túl elfoglalt vagy, amúgy sincs nyelvérzéked és nem is érdekel az egész. Mindenki érzi ezt időről – időre, hidd el. Ebben a pontban talán az segít a leghatásosabban, ha van valaki, aki támogat – legyen ez nyelvtanuló-társ, nyelvtanulói közösség, vagy akár egy nyelvtanár.  

5. A kifogások embere vagy.

Pontosan tudod, mit miért NEM tudsz megcsinálni, és nem arra koncentrálsz, mi az, amit mégis tudnál. De figyelj csak! Mindenkinek vannak erősségei, fedezd fel a sajátodat! Hol és mikor tanulsz könnyebben? Reggel? Este? Az ebédszünetben? Hogyan koncentrálsz jobban? Csoportban? Egyedül? Milyen tevékenységben találsz inkább örömet? Írni szeretsz vagy olvasni inkább? Vagy egyik sem, de sorozatrajongó vagy? Nem tilos a tanulást élvezni, sőt! Keresd meg a pozitív oldalát!

6. Nem hiszel az eredményben

… és nincs belső motivációd. Ha csak a diplomához kell, csak a főnök akarja, csak a partnered unszol, az kevés lesz a motiváció megtartásához. A nyelvismeret azonban (egyelőre még) jelentősen jobb életminőséget jelenthet számodra is. Külföldi munka, színvonalasabb képzés, új munkahely, magasabb pozíció, kényelmesebb élethelyzet – ne zárd el magad a lehetőségek elől!

7. Nincs visszajelzésed.

Ha nem vagy nyelvzseni, nem beszélsz még idegen nyelvet, nem tudod a technikáját, legyen egy mentorod. Ezt a feladatot legjobban egy nyelvtanár tudja ellátni, aki csinál neked egy tanulási tervet, és kontrollálja is azt. Sok változás történt a nyelvtanulásban, így a nyelvtanári szerepek is változtak: egy jó nyelvtanár amúgy is arra neveli a tanítványait, hogy minél hamarabb legyenek önállóak és minél gyorsabban tudják felvenni a versenyt a világ megváltozott követelményeivel szemben.

8. Nincs időd.

Hát, van az a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szakít, de tudom, hogy ez a legnagyobb közhely és a valóságban sokkal bonyolultabb, egyszóval nem feltétlen így igaz. Viszont hatékony időmenedzsmenttel sokat lehet segíteni a helyzeten. Ez egy elég komplex téma, amiről rengeteget lehetne írni, de most csak egy egyszerű tipp: Gondold át, hol vannak azok a holtidők, amikor tanulhatnál akár öt vagy tíz percet is, pl reggeli kávé közben, sorbanálláskor, lefekvés előtt, vagy…? Ez mind megfelelő idő ahhoz, hogy olvass pár sort vagy nézz meg pár rövid (akár vicces) videót a tanult nyelveden!

9. Nem haladsz a korral.

Túl régi könyvből tanulsz, mert az másoknál mennyire bevált. Elavult anyagokat használsz, mert anno azt jól kitalálták. Valóban, csak azóta nőttek az elvárások, változott az életünk – de szerencsére ugyanekkor a lehetőségeink is. Ma már annyi minden mást és annyira máshogy és annyival egyszerűbben, hatékonyabban és könnyebben lehet tanulni, hogy igazán nincs miért a régi, nehézkes utat választani. 

10. Még mindig szólistáról tanulod a szavakat.

Pedig már jópárszáz cikk és tanulmány jelent meg a témában, még mindig sokan ragaszkodnak hozzájuk – de nyugodtan kijelenthetjük: nem hatékony. Akkor sem, ha meg vagy róla győződve, hogy az. A szólistáról tanult szavak a passzív tudásodat bővítik, de a beszédhez aktív nyelvtudásra van szükség. Olvass, tévézz, hallgass rádiót, játssz szókincsbővítő játékokat, vagy olvasd el bővebben, hogyan lehet jól szókincset fejleszteni!

+1: Arról álmodozol, hogy majd a CHATGPT, és senkinek nem lesz szüksége nyelvtudásra.

Ez lehet, hogy megtörténik, persze. Csak ne felejtsd el: az emberek emberekkel szeretnének kapcsolódni, nem gépekkel – és nem is az ő közvetítésükkel. A mesterséges intelligencia nem fog neked új barátokat szerezni, kávézni a kollégáiddal vagy megvédeni téged egy konfliktushelyzetben külföldön. Ha pedig jól csinálod, egy nyelvet megtanulni egyáltalán nem hosszú idő, és főleg nem lehetetlen!

Vajon tudod, miért eredménytelen a szólistákról való tanulás? Mi leírtuk itt: LingoGroup – szólisták