Tíz + 1 hiba, amit a nyelvtanulásban elkövethetsz

  • Post category:Blog

Nem haladsz a nyelvtanulásban? Nézd át a listát, hátha megtaláljuk az okát!

1. Mindent azonnal és gyorsan akarsz: lehet intenzíven nyelvet tanulni, akár sikerrel is. De a tanuláshoz kell egy terv, hogy tudd, mit miért csinálsz. Ha nem tudod, hova kapj, és nincs rendszer a fejedben, rengeteget fogsz tanulni – de keveset profitálni.

2. Még mindig azt hiszed, a nyelvtan fontosabb a szókincsnél: valóban fontos a nyelvtan, hiszen annak segítségével alkotunk mondatot. De megfelelő nagyságú szókincs nélkül a nyelvtan semmit sem ér, nem fogod tudni használni, mert kevés hozzá a szókészleted. Ideális esetben a kettő együtt fejlődik, tehát a kettőt együtt kell fejlesztened.

3. Nem vagy kitartó: a nyelvtanulás gyakorlás kérdése. Minél több alkalommal foglalkozol a nyelvvel, annál gyorsabban tudsz haladni. Olyan ez, mint az autóvezetés, ha hosszú ideje nem ültél a volánnál, nem jön automatikusan a rutin. Tehát az aranyszabály: inkább többször kevesebb, mint fordítva!

4. Nem bízol magadban: mert túl öreg vagy, túl elfoglalt vagy, amúgy sincs nyelvérzéked és nem is érdekel az egész. A célkitűzés nagyon sokat számít, tehát elsőként fogalmazd meg, mit szeretnél elérni. Ez azonban még nem elég: a célod tartsd mindig szem előtt! Ne a tanárodnak tanulj, ne az órára készülj, gondolj mindig arra, miért kezdtél bele, és mit fogsz elérni a megszerzett nyelvtudással!

5. A kifogások embere vagy: pontosan tudod, mit miért NEM tudsz megcsinálni, de kevésbé figyelsz arra, hogy mi az, amit mégis tudnál. Nem vagyunk egyformák, így nyelvet tanulni is többféleképpen lehet. Fedezd fel az erősségeidet: hol és mikor tanulsz könnyebben? Reggel? Este? Az ebédszünetben? Csoportban? Egyedül? Írni szeretsz vagy olvasni inkább? Esetleg a tévénézés az, ami nem esik annyira nehezedre? Ha ezeket felismered, tudod igazítani hozzá a tanulást!

6. Nem hiszel a sikerben: … és nincs belső motivációd. Ha csak a diplomához kell, csak a főnök akarja, csak a feleséged unszol, az nem túl sok jót ígér. A nyelvismeret azonban manapság szinte mindenhol elengedhetetlen. Lehet, hogy el sem tudod képzelni, de bármelyik pillanatban változhat a most oly kényelmes élethelyzeted. Új munkahelyet  keresel, külföldre költözöl, megismersz egy helyes külföldit­ –  honnan tudhatod, mikor lesz szükséged nyelvtudásra?

7. Nincs visszajelzésed: Ha nem vagy nyelvzseni, nem beszélsz még idegen nyelvet, nem tudod a technikáját, legyen egy mentorod. Ezt a feladatot legjobban egy nyelvtanár tudja ellátni, aki csinál neked egy tanulási tervet, és kontrollálja is azt. Sok változás történt a nyelvtanulásban, így a nyelvtanári szerepek is változtak: egy jó nyelvtanár amúgy is arra neveli a tanítványait, hogy minél hamarabb legyenek önállóak és minél gyorsabban tudják felvenni a versenyt a világ megváltozott követelményeivel szemben.

8. Nincs időd: Hát, van az a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szakít, de tudom, hogy ez a valóságban sokkal bonyolultabb, és nem mindig igaz. Viszont hatékony időmenedzsmenttel meg lehet oldani – de ha nincs kedved ennek alaposabban utánajárni, akkor egy rövid segítség: Gondold át, hol vannak azok a holtidők, amikor tanulhatnál akár öt vagy tíz percet is. Mit csinálsz a reggeli kávé közben? Vagy a cigiszünetben? Vagy ha egyik sem, mit csinálsz sorban állás közben? Milyen nyelven írod a bevásárlólistádat? Milyen nyelvre van állítva a leveleződ vagy a facebook? Milyen nyelvű vicces posztokat nézegetsz a facebook­on? ;­)

9. Még mindig szólistáról tanulod a szavakat: Pedig már jópárszáz cikk és tanulmány jelent meg a témában: nem hatékony. Akkor sem, ha úgy gondolod, hogy az. A szólistáról tanult szavak elsősorban a passzív tudásodat bővítik, de a beszédhez aktív nyelvtudásra van szükség. Olvass, tévézz, hallgass rádiót, játssz szókincsbővítő játékokat, ezek mind ­ mind sokkal hatékonyabbak!

10. Nem haladsz a korral: túl régi könyvből tanulsz, mert az másoknál mennyire bevált. Elavult anyagokat használsz, mert anno azt jól kitalálták. Valóban, csak azóta nőttek a követelmények – és szerencsére a lehetőségek is. Ma már annyi minden mást és annyira máshogy lehet tanulni, hogy nem érdemes a régi, nehézkes utat választani. Megjelent az internet, ezáltal könnyen elérhető az autentikus, igazi anyagok sokasága. Megjelentek az okostelefonok, minden héten jelenik meg új applikáció, melyet a nyelvtanulás szolgálatába lehet állítani – akár a buszon, munkába menet is. Miért hagynád ki?

+1: Fizetsz a tiszta lelkiismeretért: kifizeted a pénzt a nyelvóráért, és ezzel kész. Nem készülsz, nem tanulsz eleget, a keveset is csak ímmel­ámmal, és órán is nehezen megy az együttműködés. Bármilyen fájó ezzel szembenézni: a nyelvóra, a nyelvtanár önmagában nem elég. A nyelvtanuláshoz elsősorban TE kellesz. Higgy abban, hogy érdemes energiát belefektetni – megtérül!