Beismerem, ebben tévedtem!

  • Post category:Blog

Bámulatos, és kicsit azért ijesztő is, mennyire mélyen gyökereznek hiedelmeink.
Tudod, azok a meggyőződéseink, amikről valahogy a kezdetektől fogva megkérdőjelezhetetlenül tudjuk, hogy igazak. Soha nem jutna eszünkbe kétségbe vonni őket, hiszen működésünk alapjai. Utolsó leheletig képesek lennénk megvédeni az igazságtartalmukat. Fogalmazhatnám úgy is, hogy szinte belénk vannak kódolva ezek az igazságok. 

Tanárként megtanultam, mennyire fontos időről időre felülvizsgálni magam és a szakmám hitrendszereit – próbáltam is mindig eszerint cselekedni. 
Tényleg. 

De be kell látnom, hogy mégiscsak van egy téma, amiben hosszú évekig rosszul gondolkodtam. 

Mert én kezdő tanár korom óta meg voltam győződve arról, hogy nyelvet tanulni csak a kommunikatív módszerrel lehet.Persze találkoztam tanulókkal, akiknek máshogy is sikerült, de róluk azt gondoltam, hogy nem a módszereik segítségével, hanem éppen annak ellenére értek el eredményeket a nyelvtanulásban. 

Most bevallom: Tévedtem! 

És egyben kijelenthetem, idegen nyelven bármilyen módszerrel meg lehet tanulni. 
Meg lehet tanulni a nyelvtanos- fordítós módszerrel. 
Meg lehet tanulni hallás után. 
Meg lehet tanulni különféle applikációkkal. 
Meg lehet tanulni táblázatokkal és szabályokkal.
Vagy szavakat magolva.
Meg lehet tanulni egyedül, egy videós vagy online kurzus segítségével. 
Meg lehet tanulni úgy is, hogy előre megírt mondatokat ismételsz egymás után.
Vagy esetleg mindenféle rendszer nélkül, különféle feladatlapokat töltögetve. 
Sőt, kicsit talán a ‘Lazán németül’ vagy a ‘Lopva angolul’ című művekből is, ha még mindig nem zúzták be őket. (Mondjuk alfában nem lehet megtanulni, itt azért meghúznám a határt.) 

Szóval gyakorlatilag bárhogy- tényleg bárhogy  – el lehet sajátítani egy  idegen nyelvet. 

A kérdés csak az, hogy milyen áron. 

Azaz: mennyi ideig tart megszerezni az áhított nyelvtudást – és  ez mennyi energiádba, pénzedbe és szenvedésbe kerül. Mi itt a LingoGroupnál alapos indokkal választottuk pont a kommunikatív módszert. 

Szeretünk ugyanis izgalmasan tanítani. 
Szeretjük, ha izgalmasan tanulsz.
És a legjobban azt szeretjük, ha lendületes fejlődéssel, könnyedén tudod alkalmazni a nyelvet az életed bármely területén. 

A kommunikatív módszer ugyanis – azzal, hogy a beszédet állítja ugyan a középpontba, de egyszerre fejleszti az aktív és passzív készségeid is – sokkal gyorsabban juttat el a célodhoz: a gyakorlatban is használható, folyékony nyelvtudáshoz. 

Igazából most nem győzködni szeretnélek, miért jobb beszédközpontúan tanulni. Csak azt szeretném, hogy tudd: a nyelvtanulás lehet könnyed és izgalmas is. 
Mert elképzelhető, hogy neked is vannak hiedelmeid, amiket átgondolhatnánk.
Például azt, hogy egy társalgási szint megszerzése évekig tart. 
Vagy azt, hogy a tanulás egyenlő szavak és táblázatok memorizálásával és majd ráérsz megszólalni akkor, ha már bevágtad a nyelvtant. 
Esetleg azt, hogy minden nyelv bonyolult és megtanulhatatlan, és neked úgysem sikerül. 

Szerintem nem érdemes bugyuta és unalmas tankönyvi szövegeket fordítgatni, mert egyszerűen meg lehet tanulni bármilyen szöveget szótár nélkül értelmezni. Ezzel kipipálhatod a szavak magolását is, mert az idegen nyelvű történetek észrevétlenül fejlesztik a szókincsed. A nyelvtan is könnyebben épül be, ha játékosan és aktívan közelíted meg. És éreztél már pánikot, amikor megszólít egy anyanyelvi beszélő? Ezt is elfelejtheted, hiszen a kommunikatív módszerrel megtanulod nehézségek nélkül kifejezni magad. 

És még valami: 

szerintem nem érdemes úgy tenni, mintha nekünk, magyaroknak sokkal nehezebb lenne nyelvet tanulni, mint más nemzetiséghez tartozóknak. Elvégre oltári nehéz anyanyelvünk van, és azt is megtanultuk valahogyan. Én azt gondolom, hogy mi, magyarok kifejezetten ügyes és gyors nyelvtanulók lennénk, ha nem ragaszkodnánk … igen, ahhoz a hiedelmünkhöz, hogy a mi anyanyelvünk annyira távol áll a többitől, hogy nem tudunk azzal a módszerrel tanulni, amivel a világon mindenki másnak sikerül. 

Ebben igazán nem vagyunk különlegesek. 

Mint írtam, pontosan tudom, milyen nehéz kritikusan szembenézni a hiedelmeinkkel. A nyelvtanulásban azonban tényleg érdemes, hiszen időt, energiát és pénzt spórolsz meg a hatékony tanulással. 

A nyelvtudás pedig minőségében változtatja meg az életed. Ahogy a mi tanítványainkét is. 
Legközelebb Enikő történetét mesélem el itt a LingoBlogon!